Molen Volkers, Wezep

Wezep, Gelderland

Wezep
Zuiderzeestraatweg 533
Oldebroek, Gelderland
(coördinaten zijn bij benadering)

versieringen

Op een eerste steen die ingemetseld was in de romp, stond te lezen het jaartal 1863 en de naam H.M.Volkers. De steen werd op 1 oktober 1863 gelegd.

Fransen ✉︎ g.n. buiten 1922 1922? buiten 1942 22,20
onbekend ✉︎ ? binnen ? binnen 1942 22,20c,

1942 deels gesloopt 2004 restant gesloopt

Arnhemsche courant 9 september 1865
Bij den raad van state afdeeling voor de geschillen van bestuur is ingekomen een koninklijk besluit, waarbij, met vernietiging voor een besluit van gedeputeerde staten van Gelderland, alsnog aan J.H. Volkers te Wezep, gemeente Oldenbroek, vergunning wordt verleend tot oprigting van een molen

Rotterdamsch Nieuwsblad, 9 augustus 1898
'Te Wezep is de 13-jarige dochter van de molenaar Volkers door het zolderluik in den molen gevallen op een met steen bevloerden grond. Bewusteloos en met geopende hoofdwond werd zij door haar moeder gevonden. De te hulp geroepen arts constateerde hersenschudding.'

Waarschijnlijk mede door windbelemmering van hoge bomen rond de molen werd deze molen van molenaar Volkers in 1942 tot stellinghoogte gesloopt.

In 1942 zijn door Chr. van Bussel de twee roeden uit de molen van Volkers uit Wezep, welke werd afgebroken, in de molen van Hattem geplaatst en voorzien van de naar hem genoemde Van Bussel stroomlijnneuzen, die de molen een veel betere trekkracht moesten leveren.

Er werd toen ook een elektrische maalderij naast de molenromp gebouwd.

nog waarneembaar

Op het terrein waar eens de molen stond is inmiddels een sloper aan de gang, de romp is inmiddels verdwenen en ook de bijbehorende schuur en woning zal worden gesloopt.

Informatie van Remco van den Berg, 2 november 2004