Molen Waterschap Benschop (NW uitw.), Voormolen van Benschop / Hogeboezemmolen / Dammolen / Hoogendamsche Watermolen, Willeskop

Willeskop, Utrecht

Willeskop
Montfoort, Utrecht
Lopikerwaard

In de loop van 15e werd windbemaling ingevoerd.
Polder: De polder Benschop, 5 molens zorgden voor de bemaling van de oostelijke afwatering. Er stonden hier de volgende molens:
- 2 Voormolens , vermoedelijk wipmolens;
- Achtermolen, na ca. 1626 Nieuwe Achtermolen;
- De Tiendwegse Molen - Pijlmolen , vermoedelijk een grondzeiler;
- Achtkante Achtermolen.

En 5 molens zorgden voor de bemaling van de westelijke afwatering, die in de gemeente Vlist (Z-H) lag.
Deze 5 molens waren:
- De Hoekmolen;
- De Middelmolen;
- De Pijlmolen;
- De Westerse Hoge Boezem Molen;
- De Hoogen Achtkante Molen.

Na stichting van het gemaal op plaats van één der Voormolens werd de westelijke bemaling (Vlist) buiten gebruik gesteld, vermoedelijk ook de oostelijke bemaling.

Waterschap Benschop (oostelijke uitwatering)/Voormolen van Benschop/ Hogeboezemmolen/ Dammolen

*Als onderdeel van de Ruilverkaveling Lopikerwaard, die in 1979 is vastgesteld, zijn de toenmalige 16 gemalen vervangen door 4 nieuwe gemalen. Eén van die oude gemalen is het gemaal van Willeskop, gelegen aan de Provincialeweg Oudewater-Montfoort, nabij de kruising met de Damweg nr 3, op Oudewaters grondgebied. Het stoomgemaal dateert uit 1882, is in 1920 voorzien van een ruwoliemotor en in 1941 volledig geëlektrificeerd.
Het gemaal is in 1986 buiten gebruik gesteld.