Molen Waterschap Stolwijk, boezem bij Stolwijkersluis / Hoge Molen, Haastrecht

Haastrecht, Zuid-Holland

Haastrecht
Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard
Haastrecht A (1) 363 Het Gemeeneland van Stolwijk

geschiedenis
1. Op de kadastrale kaart van Haastrecht, Blad 1, sectie A staat de molen duidelijk als een vierkant aangegeven.
Dit duidt er op dat hier sprake is van een wipmolen.

2. In 1751 of 1752 trok Bastiaan Meeuwisz. van Rijswijk vanuit zijn geboorteplaats Wijk (bij Heusden) naar Haastrecht en werd daar watermolenaar op de zgn. Hoge Molen. Na genealogisch onderzoek is vast komen te staan dat dit deze molen moet zijn geweest. Hij overleed op 6 mei 1773.
Informatie: Jan van Rijswijk, 15 september 2005.

Opregte Haarlemsche Courant, 8 december 1852
OPENBARE AANBESTEDING. De Besturen der Polders STOLWIJK en het VEERSTALBLOK, zijn van meening op Dingsdag den 21sten December 1852, des voormiddags ten 10 ure, in het Gemeentehuis te Stolwijk, voor den tijd van vijfjaren, van 1 Januarij 1853 tot den 31sten December 1857, inliet openbaar aan te besteden :

1e. Het onderhoud van de vijf WIP-WATERMOLENS, benevens WACHTHEULEN, OVERHALEN, BRUGGEN, SLUIZEN, BESCHOEIJINGEN, HUIZINGE en verdere GETIMMERTEN, behoorende aan den Polder Stolwijk, met de vereischt wordende leverantiƫn en vernieuwingen, in Drie Percelen.

2e. Het maken, leveren en onderhouden van de ZEIL en TOUWWERKEN der genoemde vijf Watermolens, in Een Perceel.

3e. Het onderhoud van de WIP-WATERMOLEN en verdere GETIMMERTEN van den Polder het Veerstalblok, met de daartoe benoodigde leverantiƫn en vernieuwingen , ook der ZEIL- en TOUWWERKEN, in Een Perceel.

De Bestekken zullen veertien dagen voor den dag der aanbesteding ter lezing liggen, van de Werken sub. 1 en 2 in het Gemeentehuis voornoemd, en ten huize van WILLEM VERHOEK, aan de Stolwijkersluis, en van de Werken sub 3, ten huize van den Secretaris van het Polder-Bestuur W. de JONG, te Gouderak; terwijl de noodige inlichtingen te bekomen zijn, bij den Heer W SCHOUTEN, Architect te Moordrecht.

Volgens Ten Bruggencate was dit een achtkante grondzeiler.

Bouwjaar 1652 wegens invoering tweetrapsbemaling.