Molen Oostpolder, Moordsche Wip / Moordrechtse Molen, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Broek
Schieland
Waddinxveen voorheen Broek F (1) 393 ?

buiten bedrijf
geschiedenis
In 1492 werden door de polders van Zuid-Waddinxveen en Broek, Thuyl, Grote Nesse en Korte Akkeren twee poldermolens gebouwd. In drie aktes is het verloop van het besluitvormingsproces te volgen. De aktes betreffen deze molen, voor rekening van Broek, later opgegaan in Moordrecht, en de Waddincxsveense Molen.

Streekarchief Midden-Holland, Gouda Regesten, Toegangsnummer ac1, Nadere toegang 1101:

13 december 1490
De burgemeesters van Gouda en Dirck Jansz, schout van Waddinxveen, oorkonden dat de landgenoten en buren van het Zuideinde van Waddinxveen en de landgenoten en buren van de Broek, Thuyl, de grote Nesse en de Korte Akkeren, zijn overeengekomen dat de burgemeesters van Gouda een commissie zullen benoemen voor het stichten van twee watermolens aan het zuideinde van de duiker, één toebehorende aan het Zuideinde van Waddinxveen, de ander toebehorende aan de Broek c.a. De burgemeesters van Gouda, de schout van Waddinxveen en de oude heemraden zullen jaarlijks 5 heemraden kiezen.

13 december 1491
De burgemeester van Gouda en de schout van Waddinxveen oorkonden dat zij op verzoek van de landgenoten van Waddinxveen en de buren van 't Zuideinde enerzijds, en de landgenoten met de buren van de Broek, het land van Thuyl, en grote Nesse en de Corteacker tot de IJsseldijk toe anderzijds, enige personen van beide zijden hebben gekozen die zullen zorgdragen voor de oprichting van twee watermolens aan het Zuid-Waddinxveen, en ÈÈn voor rekening van de Broek en de andere genoemde landen, en dat zij jaarlijks met de oude molenmeesters voor elke molen twee molenmeesters, poorters van Gouda, en met de oude heemraden vijf heemraden, belast met het schouwen van de wegen, kaden en wateringen, waarvan twee poorters en ÈÈn landman van het Zuideinde van Waddinxveen en twee poorters van de Broek en de andere genoemde landen, zullen aanstellen.

2 mei 1492
Maximiliaan, Rooms koning, overwegende dat de landen van 't Zuideinde van Waddinxveen, van de Broek en van Thuyl door de heer van Blois zijn uitgegeven, sommige voor een kroon per morgen, en andere voor 5 stuivers per morgen, ten behoeve van een kapel te Gouda, en dat door wateroverlast deze landen zo zijn achteruitgegaan dat het dikwijls niet mogelijk is deze en andere lasten op te brengen, geeft toestemming om twee watermolens binnen de jurisdictie van Gouda op te richten om daarmede het water op de Gouwe te brengen.

De molen werd in 1904 buiten bedrijf gesteld.
De molens maalden uit op Rijnland's boezem, maar waren gelegen in Schieland.