Molen Voorhofpolder, Warmond

Warmond, Zuid-Holland

E.G. van Winsen (tot?) tot 1923

J.H. Noorloos 1945 tot 1966 (?)

N. Breedijk (tevens machinist)

De mooie kleine wipmolen bemaalde de Voorhofpolder, gelegen onder Warmond.
De ondertoren met gepotdekselde horizontale planken gedekt, een houten as en vijzelbak. Een groot deel van de 61 hectare tellende polder werd inmiddels afgegraven tot een zandput. Het overblijvende deel (circa 10 hectare) wordt bemalen door de 'Klinkenbergerpolder', die een elektrisch gemaaltje heeft.

1940: Na oplevering van het gemaal in 1940 bleef de molen ook voor bemaling in gebruik.

12-06-1951: Sloopvergunning afgegeven

06-08-1951: Op 6 augustus 1951 werd begonnen met de sloop van de molen.

Molen van de Voorhofpolder

De molen is gedemonteerd en naar de Verenigde Staten (U.S.A.) verscheept, maar niet bekend is of hij daar is opgebouwd. Deze informatie komt van oud-molenmaker die hem gedemonteerd heeft.

De voorzitter van het polderbestuur, E.E. Menten, wilde de molen laten verschepen naar de Fraser Valley bij Vancouver in Canada om de molen daar te kunnen tonen. De molen zou niet meer kunnen draaien. Aan de Holland-Amerikalijn werd gevraagd om de molen gratis te vervoeren (niet bekend is of dat werd gehonoreerd). Vlak na aanvang van de sloop werd in het bestuur gecorrespondeerd over de slechte staat van de diverse (onder)delen van de molen en werd twijfel geuit of er nog veel voor opbouw bruikbaar zou zijn. Molenmaker Schrier had in juli 1951 de molen officieel gekocht voor 75 gulden (inclusief sloop).

Informatie van B. Vermeulen, 22-01-2024