Molen Risseeuw, Groede

Groede, Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen (west)
Groede B (1) 85 ?

1944 door oorlogsgeweld 1955 restant gesloopt

18-09-1847: Rotterdamsche Courant
"Men schrijft uit Groede , dat in den nacht van den 14 op den 15 dezer, omstreeks 12 ure , de bliksem geslagen is in eene der roeden van den steenen windkorenmolen aldaar, doch dat door de waakzaamheid , de tegenwoordigheid van geest en vastberadenheid van den molenaar Pieter van der Meulen, eigenaar van den molen, de daardoor ontstane brand dadelijk is gebluscht, zoodat de veroorzaakte schade van weinig belang is.

De onttakeling van de molen wordt algemeen gesteld op 1911 maar mogelijk is het toch later geweest, oa volgens het boekje 'Groede in Oude ansichten was dat in 1914. In dit boekje staat ook nog een afbeelding van de molen in 1912, waarop hij nog volledig is.

Tijdens de bevrijding in 1944 is er een bom gevallen op de molen die dwars door alle zolders tussen de in de molen gevluchte burgers viel, maar die niet ontplofte! Het liep met de schrik af met wat gaten in de zolders. De molen heeft nog enige tijd d.m.v. een stoommachine gemalen.
Informatie o.a. van Frans Weemaes.

Helaas is de bom/raket die op 20 oktober 1944 op de molen is geworpen wel degelijk ontploft, en de molen is toen volledig verwoest!!! Hierbij waren een tiental slachtoffers te betreuren, waarvan de meeste vluchtelingen waren uit Schoondijke en Breskens. Dit verhaal is mij verteld door de molenaar zelf, die vorig jaar (2013) is overleden. Het is mij ook nog bevestigd door andere nog levende dorpsbewoners.
Het was trouwens geen bom maar een raket afgeschoten door een Typhoon, dit is mij verteld door een ooggetuige die later zelf beroepspiloot is geweest.....

De restanten van de molen na de raketaanval op 20 oktober 1944, waren volgens verschillende dorpsbewoners die ik inmiddels heb gesproken zo'n anderhalve meter hoog en omgeven door het puin van de molen (bij de overburen lag de voorgevel eruit door de explosie!!) Een overzichtsfoto van Groede uit 1947 (Groede in oude ansichten) genomen vanaf de kerktoren in de richting van de Brouwerijstraat bevestigd dit, er is een hoopje puin zichtbaar.
Ook stond bij de ruïne open en bloot de gloeikopmotor met vliegwiel weg te roesten....
Er heeft rond de ruïne een poos een speeltuintje met schommel en draaimolentje gestaan.
Eén van de getuigen verspeelde hier bij een onfortuinlijke valpartij zijn net gewisselde voortanden
Deze zelfde meneer wist me te vertellen dat een man aanwezig in de molen tijdens de beschieting, dit heeft overleefd....
Wel zijn zijn beide kindjes omgekomen, de meneer wist me niet meer de naam van deze meneer te vertellen.
Weer volgens deze getuige is het boeltje opgeruimd nog voor de watersnoodramp van 1953........

Op de website van National Archives is documentatie terug te vinden van de R.A.F. , het squadron dat op die dag gewapende verkenningen uitvoerde in wat genoemd werd de Breskens Area was het 183 Squadron van de 123 Wing no. 84 Group van de 2nd Tactical Airforce R.A.F.
Er staat in beschreven dat er een 'windmill' is beschoten met de raketten van een Typhoon type 1B.
Aangezien er in de dagboeken van de andere acht Typhoon squadrons op dezelfde datum geen activiteit in de Breskens Area was en er niets over aanvallen op molens staat vermeld, is wel haast zeker vast te stellen dat ga ik ervanuit dat het om deze aanval moet gaan....

In een dagboekfragment van de heer Waelput uit Groede wordt in een zin op de 20ste oktober gemeld dat er een bom is gevallen op de molen en dat hierbij 9 doden zijn gevallen, elders kwam ik het aantal 8 tegen. dus ook hier geen duidelijkheid

Jelle de Groote, april 2014.

toelichting naam

Formeel was de molen naamloos, in de volksmond had men het altijd over 'het Brouwerietje' naar de straatnaam, de Brouwerijstraat of over de molen van Risseeuw, naar de eigenaar.