Molen De Eendracht, Den Hoorn

Den Hoorn, Noord-Holland

beoosten Den Hoorn
Texel, Noord-Holland
Texel
Texel F (2) 287 Martinus Langeveld

geschiedenis
De plaatselijke bevolking noemde de molen van Den Hoorn "Iepie van Daan", oftewel IJsbrand van Daniël. Die molen heette officieel "de Eendracht".

Molenaars waren:
IJsbrand Klaassen, * 25 juli 1813 Den Hoorn, (zn v Daniël Klaassen en Dirkje Metselaar), † 26 jan. 1867 Den Hoorn, boer, rietdekker, timmerman, wagenmaker, korenmolenaar, metselaar. Gehuwd op 16 jan. 1840 Texel met Martje Sluijsman.
IJsbrand * 26 nov. 1847 Den Hoorn, (zn v IJsbrand Klaassen en Martje Sluijsman), korenmolenaar, wagenaar, pakhuisknecht, werkman. Gehuwd op 16 april 1874 Texel met Trijntje Dijt.

Op 2 feb. 1877 werd het molenerf verkocht aan Thijs Bakker Czn. Uit de notariële acte blijkt dat de daarop staande molen voor 1 mei 1877 van het erf moest worden geamoveerd en vervoerd.

trivia
De datering van het schilderij klopt wel, maar het is goed mogelijk dat Verster het in atelier heeft gemaakt als uitwerking van een eerder ter plaatse gemaakte schets.
Peter van Driel, 7 juni 2017.