Molen Zeewijk / Meelmolen van Petten, Petten

Petten, Noord-Holland

Gesloopt in 1913.

De molen werd in 1773 oostwaarts verplaatst vanuit gem. Petten.
Van ca. 1800 tot de sloop zijn de eigenaren bekend.
Gesloopt 1919.
Bron: archief Ten Bruggencate.

NB Het is ons niet duidelijk of de standerdmolen bij de verplaatsing werd vervangen door de wipmolen, of dat op de oude plek al een wipmolen stond.

Purmerender Courant 28 feb. 1866:
"Windkorenmolen enz.
Op Woensdag 14 Maart 1866, voormiddag elf ure, wordt in de herberg "de Roode Leeuw" te Petten, openbaar verkocht: de een goed bestaan opleverende Windkorenmolen, met zijn gereedschappen, genaamd Zeewijk, ook wel de Meelmolen van Petten, aan den Hazendwarsdijk, in de Zijpe, alsmede een welingerigt Huis en Erve aldaar, nabij de Pettensche kluft; op welke perceelen 2/3 van den koopprijs hypothekair kan blijven gevestigd. Informatiƫn te kantore van den Notaris J.G.A. VERHOEFF te Alkmaar."

trivia
Molenaar Zeeman met zijn vrouw en kinderen op een heel mooie foto gemaakt destijds door fotograaf Haasbroek uit Schoorl.
De heer Piet Groot kreeg 50 jaar geleden de originele foto te leen van de weduwe van de vm. molenaar Zeeman. Molenaar Zeeman was een oom van de laatste molenaar van de meelmolen in 't Zand.
De molen was wel erg goed afgeschermd met een keurig hek, en dat voor die tijd!