Molen van Ewijk, Ewijk

Ewijk, Gelderland

Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen
Ewijk A (1) 33c Willem Hoogveld, molenaar

gesloten voet

circa 1836 omgewaaid en herbouwd
geschiedenis
In Ewijk was er al in 1332 een molen die niet door de wind maar door paarden werd voortbewogen, een zogenaamde rosmolen. Deze molen was eigendom van de graaf van Meurs.

Omstreeks 1550 kreeg Ewijk een windmolen die op 29 november 1836, tijdens een hevige storm, omwoei.
Hij werd herbouwd, maar brandde af in 1911. Ewijks molenaar heette Petrus Theodorus Elsen.
Bron: "Ewijk - Winssen in oude ansichten", P.A. Huurman en A.J. Top.

Dagblad der provincie Noord-Braband, 26 november 1816

De Notaris P. WIEGAND te Nijmegen ,is voornemens op Dingsdag den 3 December 1816, des namiddags te 2 uren, ten huize van J. CROONEN te Ewijk, op hoogen te doen inzetten, om 14 dagen daarna, finaal te worden Verkocht: —den KOORN-WINDMOLEN te Ewijk, hebbende een, bij uitstek voordeelig Gemaal, met bijbeboorend Molen-Huis, Schuur, Varkenskot, Hof, Boomgaard, Wei- Bouwland en Houtgewas, te zamen groot ongeveer 8 Morgens, gelegen onder Ewijk en Winsen; thans in Pacht Jaarlijks voor ƒ 1420.-

Bredasche Courant, 6 dec. 1836:
"De molen te Ewijk is omver gewaaid en het huis des molenaars is ingestort."

Vlissingsche courant, 8 december 1836
ln de dorpen der Geldersche gemeente Druten, Wamel, Dreumel, Appeltern enz., is de schade aan de huizen, schuren, molens en kerken zeer groot; de zwaarste boomen zijn daar ontworteld. De molen te Ewijk is omver gewaaid en het huis des molenaars is ingestort. Ook te Doornenburg stortte dé molen' in. Te Herpen is de kerk zoo zwaar beschadigd, dat in dezelve geene dienst kan worden gedaan.

De eigenaar was Hurkmans, de huurder Piet Elsen.
De molen brandde rond 1908 af.
Bron: archief Ten Bruggencate.

In een advertentie in De Molenaar van 22 dec. 1909 bood H.J. Hurkmans te Ewijk zijn molen, bakkerij enz. te koop aan wegens boedelscheidng.

Op 22 feb. 1910 werd een publiekelijke verkoping van het bedrijf op 3 en 17 februari 1910 aangekondigd.
Op 7 sept. 1910 werd opnieuw een verkoping aangekondigd, op 21 sept. en 5 oktober 1910.
Op 28 sept. 1910 werd gemeld dat de molen was ingezet op ƒ 1950.

Op 25 januari 1911 werd opnieuw een publiekelijke verkoping aangekondigd, op 8 en 22 feb. 1911.

De eigenaar van de molen was Hendrikus Jozefus Hurkmans. Geboren 10 maart 1856 in Deest en gestorven 26 juni 1940 in Nijmegen.

Mijn overgrootvader was broodbakker en heeft de molen eerst zelf beheerd. Omdat hij met bakken meer tijd nodig had en inmiddels 14 kinderen had heeft hij de molen verhuurd. In de verhuurtijd is de molen afgebrand. Volgens een oud ansichtkaartenboek van Ewijk was dat in 1911, de pachter staat daarin ook vermeld maar de eigenaar niet.

Ik ben er trots op een achter-achterkleindochter van een molenaar te zijn, vooral omdat het prachtige bouwwerken zijn en ik er altijd interesse in heb gehad zonder dit te weten.
De foto is rond 1900 gemaakt door, of in opdracht van mijn overgrootvader en op de voorgrond is een deel van het gezin te zien (waaronder ook mijn opa, toen een jaar of vijf). Verder nog twee foto's van die over-overgrootvader en zijn vrouw.
Eugenie Verschoof van Erven (moedersnaam Hurkmans), 15 & 18 nov. 2011.

trivia
Verzoek van Arnoldus Verwoert, eigenaar van de korenmolen te Ewijk, een verbod uit te vaardigen om binnen een bepaalde afstand vanaf zijn molen bomen te planten.
Verwijzing naar de resolutie van 19 december 1609.
Bron: Gelders Archief, Gelderse Landdagrecessen 1581-1798).