Molen van Vink, Berlicum

Berlicum, Noord-Brabant

NSBM Fyenoord ✉︎ g.n. 1847 1940 ?

1940 verwoest/uitgebrand 1986 restant gesloopt

De laatste eigenaar was G.J. Vink.

In 1934 voorzien van stroomlijnwieken.

De molen sloeg tijdens de orkaan van 13 november 1940 op hol, brandde uit en werd niet meer hersteld. De brand ging gepaard met een flinke vonkenregen, die in de wijde omgeving werd verspreid. Het was zo hevig, dat de omgeving van de molen werd ontruimd. Enkele jaren daarvoor had de molen nog een restauratie ondergaan waarbij deze van stroomlijn werd voorzien en "gedekkerd".

Algemeen Handelsblad, zat. 16 nov. 1940:
"Tijdens den zwaren storm van woensdagnacht is een molen te Berlicum door den "vang" geslagen, waardoor de wieken als razenden begonnen te draaien, de as warm liep en brand ontstond. Ondersteund door den storm had het vuur spoedig gezegevierd over den fraaien molen.
(Het Zuiden.)"
Bron o.m.: Het Vaderland 15 nov. 1940.
Informatie van A. Nibbelink, 2 jan. 2006.

De romp werd op 16 november 1986 gesloopt.

Er is van deze molen een (uitvoerig) artikel geschreven in het blad van de Heemkundekring De Plaets te Berlicum (NBR)
Informatie van Kees Loeve, 21 feb. 2012.

Molens in de Kerkwijk : 'De Meule van Vink', door Wim van der Heijden, aangevuld door Kees Loeve. Rondom de Plaets vol. 19 (2008) nr. 4 p. 111-123. Uitg. Heemkundekring 'De Plaets', Berlicum-Middelrode.