Molen van Sommers, Veghel

Veghel, Noord-Brabant

Veghel
aan de Heuvelstraat, voorheen Hezelaar genoemd
Meierijstad, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Deze molen werd rond 1850 gebouwd door molenaar Van Mill. De Heuvelstraat werd destijds nog Hezelaar genoemd. De molen werd in 1931 gesloopt wegens slijtage. Op dat moment was de molen eigendom van de heer Sommers uit Veghel.

Er is een foto van de molen van Sommers, waarop deze te zien is met twee wieken. De molen had in haar laatste jaren slechts twee wieken, omdat er in de jaren '20 een koorddanser op gelopen had. Daardoor waren twee wieken scheefgetrokken en verwijderd. Ter plekke van de molen loopt nu de provinciale weg.

Rolf Vonk.

De molen was van A. Sommers en stond aan de weg naar Uden.

Maart 2004:
"Nieuw leven voor molenstenen in Eerde
VEGHEL/EERDE - De molenstenen van de in 1929 in Veghel afgebroken standerdmolen aan de Molenstraat krijgen een nieuwe bestemming in Eerde. Aanstaande zaterdag worden de oude molenstenen opgegraven in het voormalige café-restaurant ‘De Molen’. De Stichting Eerdse Molen heeft toestemming gekregen van de erfgenamen van de familie Van de Graaf om de oude molenstenen, die zich ergens onder een tegelpartij van het voormalige café moesten bevinden, te lokaliseren en uit te graven. Vroeger werden molenstenen in het geval dat molens en maalderijen werden afgebroken vaak als vulmateriaal gebruikt bij grondwerken. Zo ook bij ‘De Molen’ in Veghel. Op aangeven van de erfgenamen troffen medewerkers van de d’Eerdse stichting een koppel gave Duitse basaltlavastenen -blauwe stenen- aan met een diameter van anderhalve meter. De molenstenen zullen in de Sint Antoniusmolen in Eerde weer een malende functie krijgen. Zaterdag om 12.00 uur worden de stenen uitgegraven en naar Eerdse getransporteerd."