Molen Mandersmolen, Lierop

Lierop, Noord-Brabant

De Peel

Roede 1868, Pot
Roede 1869, Pot

1934 onttakeld 1952 gesloopt
geschiedenis

De molen werd in 1860 gebouwd in opdracht van molenaar Johannes de Kinderen. Zijn familie bleef tot 1928 eigenaar, en dat werden vervolgens de fam. van der Biezen, Manders en de Amstel Bierbrouwerij.

De Zuid-Willemsvaart, 14 aug. 1886:
"Lierop. Dezer dagen wilde het 5-jarig zoontje van den molenaar de K. alhier, terwijl de andere huisgenooten "aan de koffie" waren en er dus niemand op den molen was, eens zien waar zijn kameraadjes op den akker aan het oogsten waren. Met dit doel klom hij op een molenwiek. De molenaar, die intusschen op den molen was gekomen, had den kleinen waaghals niet opgemerkt, en zette den molen in beweging. De kleine ging mee rond. Op het hulpgeroep der maaiers (de molen staat midden in de graanvelden) hield de eigenaar zijn molen stil. Het knaapje was met zijn lichaam tusschen het ruitwerk der wiek geraakt en zat zoo gekneld, dat men hem met moeite er uit moest halen. Dit was zijn geluk; want dat hij, die al een paar malen was "rond" geweest, zich met zijn handjes had kunnen vasthouden was onmogelijk."

Bij de correspondentie van de firma Klaas Haremaker & Zn uit Koog aan de Zaan zit een briefkaart van 10 mei 1916 van Jan van der Boomen, molenaar te Lierop, waarin hij vraagt of "ik mijn haaren niet kan laten repareren, want er moeten nieuwe randen op en ik ben ze niet graag lang kwijt." Het ziet er dus naar uit dat Van der Boomen ook olie geslagen heeft met de molen in Lierop.

De Molenaar, 1 mei 1929:
"Vorige week had de 14-jarige zoon van een molenaar te Lierop, het ongeluk geraakt te worden door een in beweging zijnde molenwiek. Bewusteloos en zwaar gewond bleef hij liggen. Naar het Ziekenhuis te Helmond vervoerd, is hij daar aan zijn verwondingen overleden."
Het slachtoffer heette Lucien Hendrikus Maria van der Biesen, geboren te Dinther. Hij overleed op 24 april 1929 (bron: overlijdensakte – Open archief).
(Caroline Schaeffer, 16 juni 2021)

Door de veranderde technische en economische omstandigheden werd de molen in 1932 stil gezet.
In 1934 werden het gevlucht en de bovenas verwijderd en hergebruikt voor een molen in Budel.
In 1943 was er nog slechts een stenen romp van de molen overgebleven.
Een binnenbrand in 1952 werd het definitieve eind van deze dorpsmolen.

Bron o.a.: Ron Couwenhoven, 12 aug. 2012.

trivia

Bij de grote foto: "Idyllisch Brabant. Hiernaast een kiekje uit Lierop. De gedeeltelijk verborgen molen, op den achtergrond de kerk verleenen vanuit dit punt gezien, aan Lierop een landelijk cachet, het penseel eens schilders waardig".