Molen Kampers Molen / Prins Karel, Helmond

Helmond, Noord-Brabant

Helmond
1,8 km ten no van het station, nabij de Braak
De Peel

Dit was de molen van Franciscus Hubertus Kampers uit Helmond.
Hij werd in de 1920-er jaren afgebroken om plaats te maken voor het bouwen van een nieuwe parochiekerk in Helmond.
Paul van Helmond.

De in 1851 in Helmond geboren kam- en rietmaker Franciscus Hubertus Kampers had twee zonen die molenaar waren en een dochter die trouwde met de molenaar Franciscus Josephus de Vocht. In de loop der jaren bouwde Kampers een behoorlijk groot bezit aan onroerend goed op. Zo was hij eigenaar van arbeiderswoningen in het Hemelrijk en van een groot pand met magazijn in de Kerkstraat. Op 12 mei 1902 kocht hij van landbouwer Johannes Kemps een weiland aan de Tolpost met het kadastrale nummer C 1188. Dat weiland werd in twee gedeelten gesplitst. Op het ene perceel kwam een molen te staan en op het tweede een woonhuis. De molen moet snel daarna gebouwd zijn. Toen Kampers op 21 juli 1903 een krediethypotheek nam, werden al zijn bezittingen, waaronder de molen, in de notariële akte als onderpand vermeld voor de lening. Vanaf dat moment werd hij molenaar genoemd, maar in enkele andere bronnen staat hij nog met zijn vroegere beroep kam- en rietmaker vermeld. Het echte malen zal wel zijn gedaan door zijn twee zonen die molenaar zijn.

Op de foto is de prachtige molen te zien. Op de omgang van de hoge molen poseert de familie Kampers. De molen en het huis staan volledig vrij. Op de achtergrond zijn de Bijsterveldse Akkers te zien. Tegen de lucht tekenen zich slechts enkele knotwilgen af.

In 1921 werd de molen verkocht aan de parochie van de H. Joseph, zoals de naam toen nog was. De molen werd gesloopt en op 29 juni 1922 werd de eerste steen gelegd voor de kerk naar een ontwerp van architect Walter te Riele.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Tilburgse Courant, 27 juli 1905:
"HELMOND. Het onweder van Zaterdag heeft weder een slachtoffer geëischt. Een 19-jarige van Laan, uit Overkarspel, leerling op den molen van Kampers alhier, werd door den bliksem getroffen, terwijl hij op den molen bezig was. Broek en jas werden opengescheurd, en enkele minuten later was de jonge man een lijk."

Het slachtoffer heette Theodorus Laan, geboren te Bovenkarspel. Hij overleed op 22 juli 1905 om 17.00 uur.
Bron: Overlijdensakte – Open archief / Noord-Hollands Archief.
Caroline Schaeffer, 27 mei 2021.