Molen (standerdmolen), Zijtaart

Zijtaart, Noord-Brabant

Meierijstad, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

gesloten voet

De molen werd bemalen door het bekende molenaarsgeslacht Van Eerdt.

*Bij de sporthal "De Molensteen" in Zijtaart werd in 1977 door burgemeester Van Weegen en dhr. en mevr. Hendriks de molensteen onthuld. De molensteen is geschonken door Hendriks Staalbouw bv en komt uit de molen die aan de Heuvelstraat in Veghel stond.

wat er zoal gebeurde in die tijd:

BHIC, Kantongerecht Veghel, toegangsnr. 42 inv. nr. 74 vonnis. 238 dd. 10-3-1921 Cornelis Josephus Spruijt, molenaarsknecht, geboren te Vinkeveen 11-2-1894 en vanaf 5 november 1920 in dienst bij H. van Eert te Zijtaart G 92 (Zondveldstraat 16) heeft niet doorgegeven dat hij van woonplaats is veranderd. Vrijspraak.

BHIC, Kantongerecht Veghel, toegangsnr. 42 inv. nr. 74 vonnis. 239 dd. 17-3-1921 Johannes Hendrikus van Eerd, geboren Veghel 19-11-1884, molenaar Zondveld G 92 (Zondveldstraat 16). Gefietst over een voetpad waar duidelijk aangegeven stond dat het verboden was voor rijwielen. f. 5,- boete.
Molensteen

trivia
De fa. Fransen (Vierlingsbeek) leverde in april 1904 een binnenroede en in juli 1909 een buitenroede.
Fransen gaf 26.20 en 22.50 op. Wat er uiteindelijk met de roeden is gebeurd is niet bekend, misschien dat er één roe korter gemaakt is?
Maar met deze kombinatie lijkt het niet erg waarschijnlijk dat ze in de originele lengten gestoken zijn.

*
Fransen leverde slechts één roede voor de molen van Zijtaart, die met een lengte van 26,20 m. De andere in databasenummer 5669 genoemde roede was bestemd voor de molen van Zondveld.
De molen van Zijtaart was afkomstig uit Helmond en was aldaar de Hoogeindse Molen. Het bouwjaar in Helmond is niet bekend; er stond in de Late Middeleeuwen al een molen op het Hoogeind.

Informatie van Nico Jurgens, 22-10-2006