Molen Het Hert / Onbevreesd, Schijndel

Schijndel, Noord-Brabant

Meierijstad, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

oudhollands hekwerk

De molen was afkomstig uit West-Nederland.

De molen werd in 1895 opgericht door Adrianus Merkx. Hij bouwde de molen voor zijn schoonzoon Johannes van de Wiel.
Bron: Bart Mols 'De Pegstukken 1845-1995 en andere Schijndelse molens'
Nico Jurgens, 14 juli 2011.

Deze molen verbrandde op 23 augustus 1933 door blikseminslag. In het blad De Molenaar van 30 augustus 1933 stond naar aanleiding van deze brand het volgende bericht:

"Alweer een molen verdwenen
Tijdens een flinke onweersbui die de vorige week boven Schijndel woedde, sloeg plotseling de bliksem in den molen van P. Tartwijk, die het eigendom is van de Wed. v.d. Wiel.
Er stonden nog twee boeren met de kar onder den molen toen het ongeluk plaats vond. Het is te begrijpen, dat deze, toen ze van den eersten schrik bekomen waren, er gauw tusschen uittrokken. Van Tartwijk was zelf niet op den molen, maar de knecht had nog zooveel tegenwoordigheid van geest dat hij al het geld in haast meenam.
Eerst steeg er een geweldige rookkolom uit den molen op. Spoedig echter sloegen de vlammen naar buiten en stond de molen in lichte laaie. Voor de talrijke omstaanders was dit een prachtig gezicht. De molen stond alleen, dus konden geen andere woningen worden aangetast.
Waar velen echter op stonden te wachten gebeurde niet. De molen begon niet te draaien. Na een poosje stortte echter het heele wiekenstel met inbegrip van acht zware molensteenen, met een donderend geweld naar beneden. Wij vernemen verder dat de molen en de voorraad graan waren verzekerd en dat ook de benzinemotor totaal is vernield.
Intusschen is het landschap een molen armer geworden, daar hij waarschijnlijk niet meer zal worden opgebouwd."
Erwin Esselink.

Middelburgsche Courant, 25 aug. 1933:
"KORENMOLEN DOOR DEN BLIKSEM GETROFFEN
Dinsdag woedde een hevig onweder, gepaard gaande met zware slagregens boven de gemeente Schijndel.
De fraaie korenmolen van den molenaar T. werd door den bliksem getroffen. De molen brandde weldra als een fakkel, terwijl een dichte vonkenregen zich over de omgeving verspreidde. Een knecht, die zich in het brandende gebouw bevond, kon zich ternauwernood in veiligheid stellen. Blusschen was niet mogelijk. De molen is geheel in vlammen opgegaan meldt Het Volksblad. Ook de graanvoorraad en eenige machines zijn aan het vuur ten offer gevallen. De schade wordt door verzekering gedekt."

Nieuwe Tilburgsche Courant, 24 aug. 1933:
"SCHIJNDEL 23 Aug. Door het inslaan van den bliksem ontstond een felle brand in den molen van de Wed. v.d. Wiel alhier. Hoog laaiden de vlammen op en weldra liep het geheele dorp uit om het zeldzame schouwspel gade te slaan. Bij het uitbreken van den brand was de molenaar niet in den molen. De knecht kon op het nippertje nog een bedrag aan geld redden, dat zich in den brandenden molen bevond. Met donderend geraas vielen de zware molensteenen naar omlaag. De molen werd totaal verwoest. Een partij graan werd mede een prooi der vlammen. Ook werd een benzinemotor door het vuur vernield. Daar er geen andere perceelen dicht in de buurt stonden, bestond er geen vrees voor verdere uitbreiding van den brand. Verzekering dekt de schade."

Bij foto 2:
Waarschijnlijk tussen 1900 en 1920. Deze originele foto was in bezit van mijn oma. Geen idee wie de fotograaf was. Volgens mijn familie is dit een foto van mijn oma, geboren in 1900, en haar gezin. Dus haar ouders. Mijn oma heette Van Der Wiel. Graag zou ik willen weten wat er bekend is over hun tijd in de molen. Omdat deze foto in de familie rondzwerft, hebben we het idee dat de familie van mijn oma op de foto staat.
Ingrid Ceelen, 16 juli 2019.

Fotoarchief Heemkundekring Schijndel