Molen Polder De 68 Morgen / Laagjespolder, IJsselmonde

IJsselmonde, Zuid-Holland

Foto op Allemolens.nl (uitsnede)

IJsselmonde
nabij de Vierpoldersboezem, ter hoogte huidige Islemundastraat aan Kreekseboezem
IJsselmonde

geschiedenis
Polder : De 68 Morgen ook Laagjespolder tegenover Klein Nieuwland of 51 Morgen (het waren twee afzonderlijke polders met zelfde deel-bemaling).

De [wip?]molen was op 25 december 1852 al eens getroffen door een brand, waardoor hij gedeeltelijk was verwoest. De molen werd weer herbouwd en wederom op 11 mei werd de molen weer gedeeltelijk in de as gelegd door brand. In 1854 werd de molen weer herbouwd.

Rotterdamsche courant
26-07-1854
AANBESTEDING.
Heemraden van den Polder Acht en Zestig morgen, onder de gemeente IJsselmonde, zijn van meening op Woensdag den 2 Augustus 1854, des namiddags ten vier ure, ten Huize en Herberge van Pieter de Lijster Janszoon, in den Hollandschen Tuin, te IJsselmonde , aan den minstinschrijvende in het openbaar aan te besteden :
Het BOUWEN van een van Steen Gemetseld; SCHEPRAD-WATERMOLEN, met de Leverantie, van al de MATERIALEN als anderzins, bij het Bestek in het breede omschreven, welk Bestek van af den 25 dezer maand ter lezing van Belanghebbenden ligt ten Huize en Herberge alwaar 'de aanbesteding zal plaats hebben terwijl aanwijzing in loco zal geschieden des middags ten 12 ure, op den dag der aanbesteding, van wege Bestederen.

In 1918 werd een elektrisch gemaal gebouwd in de Smeetspolder, waarna de polder De 68 Morgen en Klein Nieuwland tevens in deze bemaling werden opgenomen.

trivia
Verheul meldt voor 3 polders te IJsselmonde 4 wipmolens en 1 bovenkruier, allen gesloopt 1918, waarschijnlijk moet het net andersom zijn.