Molen van M. de Lange / De Beukmolen, Nieuw-Lekkerland

Nieuw-Lekkerland, Zuid-Holland

Alblasserwaard

oud-Hollands hekwerk

1938 bovenbouw verplaatst 1987 restant gesloopt

Deze molen komt oorspronkelijk uit Alblasserdam.
Tot 1904 was de molen een hennepklopper. Dit betekent dat de hennepstengels gebeukt werden tot het vervaardigen van touw. Met het verloop van de zeilvaart en opkomst van de stoomschepen werd de behoefte aan touw minder en dat betekende voor de beukmolen zijn einde.

De molen werd gedemonteerd en getransporteerd naar Nieuw-Lekkerland waar hij een nieuw leven begon, niet als beukmolen, maar als korenmolen. Er moesten nodige wijzigingen plaatsvinden om de molen om te bouwen. Na de montage werd de molen een markante verschijning in het centrum van Nieuw-Lekkerland.

De molen heeft hier geen lang leven gehad. Tot 1938 heeft de firma De lange ( het thans nog bestaande mengvoederbedrijf) gebruikt gemaakt van de windkracht. Toen werd de molen definitief gesloopt.

Arie de Lange (1848-1927) startte omstreeks 1880 een graan- en meelhandel in Nieuw-Lekkerland. Al snel had hij ruimtegebrek en bracht daarom zijn graanopslag in diverse schuren en zolders langs de dijk en in de polder onder.

In 1901 kocht hij de beukmolen (genoemd naar het kloppen of beuken van hennep voor de fabricage van touw en zeildoek) aan de Weerring te Alblasserdam van Henk de Jong, die de molen naar Nieuw-Lekkerland verplaatste en ombouwde tot korenmolen.

Arie’s zonen Hillegondus (1889-1968) en Jan Willem (1894-1977) namen de zaak in augustus 1920 van hun vader over.
In 1921 kochten zij van betonfabricant Arnoldus den Boer Aartzn. een blok van vier woningen met loods, erf en grond bij de molen, zodat ze wat meer ruimte kregen.

Door de opkomst van de elektriciteit werd de molen in de 1930-er jaren overbodig.
In 1938 brak de firma Ottevanger uit Moerkapelle de molen af, en bouwde hem later in de Zaanstreek weer op. Daar begon de molen aan zijn derde leven.

Alleen de onderbouw bleef in gebruik als pakhuis tot 1984. Toen werd de onderbouw gesloopt i.vm. de dijkverzwaring.

Bron: Een boek over Nieuw-Lekkerlandse winkels en bedrijven in vroeger jaren.
Informatie van Davy van Asperen, 12 december 2004