Molen Waterschap Lopik, Molen nr. III / Achterstemolen / Kademolen, Cabauw

Cabauw, Utrecht

1878 tot 1905 Pieter van den Wijngaard
1905 tot 1922 Jacobus van den Wijngaard
1922 tot 1937 Cornelis Noorlander
1937 tot 1950 Marinus Noorlander (1919 - ?)

geschiedenis

Uit door mij gedaan archiefonderzoek blijkt dat er niet in dbnr. 2121 maar in deze molen in 1776 een beginnende molenbrand plaats vond. De molenaar kreeg voor het blussen van het vuur een stuiver per morgen, met als gevolg dat hij zowat een jaarinkomen als beloning kreeg!
Erik Stoop, 18 mei 2013.

In 1796 liep de molen brandschade op, gelukkig kon de brand tijdig geblust worden door de molenaar.

28-03-1797: Op maandag 28 maart 1797 kwamen de "Geerfdens en ingelanden" van Lopik c.s. in de kerk van Lopik bij elkaar om o.a.:
"Om de watermolenaar Cornelis Oskamp, (voor zyn betoonde daad, in den gepasseerde Zomer, 's avonds, den Brand te blusschen in deszelfs Molen, veroorzaakt door 't onweer) een Douceur toe te leggen, zoveel als Ingelanden zullen goedvinden, ten einde zodanig een Persoon over zijn getrouwe daad te lonen, en tot aanmoediging van andere."
G. Oskamp, 4 augustus 2015.

1933: De molen werd in 1933 buiten gebruik gesteld omdat hij werd vervangen door een dieselgemaal. Dit gemaal bestaat nog en maakt deel uit van het circuit van de Middelste molen.

1961: De achterste molen van de drie was de Kademolen, na ernstig verval gesloopt als laatste in de provincie in 1961.

wetenswaardigheden

In 1963 werd de buitenroede (een potroede) van de Kademolen gebruikt voor de De Scheiwijkse Molen te Hoornaar.
Het bovenwiel en de bladen van het bovenschijfloop werden gebruikt bij het herstel (na brand) van de molen Ons Genoegen te Middelburg, Zeeland. De bovenas niet, het is nog niet achterhaald waar die is gebleven.

Deze molen was één van de drie wipmolens van het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven.

In 2004 is er een boekje verschenen met de titel "550 jaar molen in de polder Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven", geschreven door Rob Alkemade en Erik Stoop.