Molen De Oude Molen, Wanneperveen

Wanneperveen, Overijssel

Wanneperveen C (1) 147 Albert Jacobs Bakker, veehouder

open voet

overgebracht
ingestort
geschiedenis
*De molen is vermoedelijk gebouwd in de 16e eeuw te Giethoorn. Vandaar is hij in 1730 overgebracht naar Wanneperveen. Het jaartal 1730 was terug te vinden in de molen.

Mijn overgrootvader Arend Bakker heeft de molen in 1917 aan de stichting "het Schultehuis" verkocht.
Er is sprake van ernstige beschadiging ten gevolge van blikseminslag maar wanneer dat is gebeurd is niet duidelijk.
Wat wel vast staat is de datum van ondergang: Op 19 Augustus 1921 is de toen (nog steeds) zwaar beschadigde molen ingestort.
Waarom de stichting de molen blijkbaar vier jaar heeft laten verkommeren is mij onbekend. Mogelijk kunnen de archieven van genoemde stichting hier nog enig licht op werpen?
Behalve via overlevering vanuit m'n familie, komt een deel dezer informatie uit het boek "Wanneperveen 700 jaar", uitgegeven door IJsselacademie, Kampen 1984.

Het gerucht gaat dat de molensteen er zelfs nog moet zijn, nadat die jarenlang bij de lokale smid is gebruikt om de stalen hoepels voor karrenwielen op te vormen. Wat vaststaat is dat de molen langs een water heeft gestaan hetwelk voor het grootste deel geblokkeerd werd nadat de molen was ingestort zoals de overlevering luidt.

Informatie van René Bakker, achterkleinkind van Arend Bakker, laatste molenaar van "de Oude Molen" te Wanneperveen, 8 juli 2007

De molenstenen zijn nog te vinden bij de buurman van Jan Seegers; Bosman de dierenarts, mijn vader, Albert Gelmers, zoon van Anna Bakker, hebben de stenen daar neergezet rond 1965.

Informatie van Dhr. Gelmers, 25-9-2013

Molenaar waren:
Albert Jacobs Bakker, molenaar
Jacob Alberts Bakker, geb. 04-02-1800, zoon van Albert Jacobs Bakker
Arend Bakker, geb. 1861, zoon van Jacob Alberts Bakker

Arend BAKKER, geboren 18-08-1848 te Wanneperveen, zoon van
Jacob Alberts Bakker (molenaar), geb. 04-02-1800 te Giethoorn, en
Margjen Jans Huisman, geb. 22-04-1802 te Wanneperveen

Gehuwd op 29-05-1868 te Wanneperveen met
Annigje RODERMOND, geboren ±1863 te Wanneperveen, dochter van
Wolter Gerrits RODERMOND, veehouder (1869), en
Pietertje Lolke VAN DEN BURG (Petertje of Petertje Lolke).

*op de derde afbeelding staat molenaar Arend Bakker bovenaan op de trap met daaronder twee van zijn kinderen.

De molenstenen zijn nog te vinden bij de buurman van Jan Seegers.
Bosman de dierenarts, mijn vader, Albert Gelmers, zoon van Anna Bakker, heeft ze daar rond 1965 neergezet.

Informatie van S. Gelmers, 25 september 2013
Informatie van G.J.A. van der Meer, 11 april 2021