Molen van Jan van Veen Egbertszn., Meppel

Meppel, Drenthe

de rechter molen is van Jan van Veen

Meppel
Op het land de Osseweide aan de Hoogeveensche vaart. ten Oosten van Timmer
Meppel, Drenthe

geschiedenis
De molen was afkomstig uit Wormer en overgebracht in opdracht van Jan van Veen naar Meppel. De molen was de voormalige oliemolen De Bruinvisch, die stond aan de Zaan, iets ten zuidwesten van de Zaanbrug, waar hij in 1652 was gebouwd.

De molen stond op het land genaamd de Osseweide, gelegen aan de Hoogeveensche Vaart, ten oosten van de houtzaagmolen van Timmer. Het was een houten achtkante molen, met rietgedekt, staande op een houten schuur en rustende op stenen poeren.

De molen werd in opdracht van Jan van Veen Egbertsz. uit Wormer overgebracht en in 1879/1880 te Meppel herbouwd. Het was de oliemolen de Bruinvisch, die stond aan de Zaan en de Wormerringdijk, buitendijks, iets ten zuid-westen van de Zaanbrug. De molen werd daar krachtens een aan Dirck Claesz. en Jan Cornelisz. d.d. 2 december 1652 verleende windbrief gebouwd. In 1878 vond de afbraak in Wormer plaats.

In Meppel perstte de molen lijnzaad, afkomstig uit de Krim. De gewonnen olie werd voornamelijk aan zeepfabrieken verkocht. De boeren uit de omgeving kochten bij Van Veen veel veevoederkoeken. Op zijn bureau stond een grote koffiekan, die altijd gevuld was en menig kopje koffie werd aan de boeren geschonken.

Reeds in 1894 liet Van Veen de bouw aanbesteden van een stoomoliemolen aan de Drentse Hoofdvaart bij het Molenpad, welk bedrijf door zijn zoon Egbert H. van Veen werd voortgezet en later werd verkocht. Kort na 1900 werd de windmolen afgebroken.

Bron: Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1968, blz. 87, B.A. Caarten.
jnjv

trivia
Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1892 tot 1895. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 74 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van 1890.