Molen van A. Akkerman, Nijeveen

Nijeveen, Drenthe

aan de zuidwestzijde van de Nijeveense Grift
Meppel, Drenthe

onttakeld later gedemonteerd

04-05-1852:  Provinciale Drentsche en Asser courant

Onderscheidene omstandigheden schijnen aan Ie duiden , dat de brand , waardoor de koorn- en pelmolen te Nijeveen is vernield, met opzet is aangestoken; de molen was, naar men zegt, vrij hoog verwaarborgd.

08-04-1861: Utrechtsche provinciale en stads-courant : algemeen advertentieblad

Een ontzettend onweder had gisteren morgen in de omstreken van Meppel wederom plaats, dat niet zonder schade en ongelukken voorbij ging; de bliksem sloeg te Nijeveen in den molen, die daardoor weldra in brand geraakte : doch de brand werd gelukkig nog spoedig gebluscht, evenwel een der wieken en twee molensteenen zijn geheel verbrijzeld.

In 1928 onttakeld, later gedemonteerd en opgeslagen.

De Nijeveense grift liep van zuid naar noord, hij is ontstaan uit het Meppelerdiep, bij de watertoren in Meppel is er nog een sluisje, dat betekend dat de Grift is gebruikt voor scheepvaart dat wil zeggen kleine punterachtige vaartuigen om o.a. turf te vervoeren. De molen stond aan de zuidkant van het dorp, en aan de oostkant van de Nijeveense Grift.

Informatie van Roelof Kooiker,
molenaar van molen Sterrenburg te Slagharen, 25 oktober 2017

trivia

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1914 tot 1919. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 76 voet. En zeilen voor een molen met een vlucht van 77 voet.

Deze verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten.
Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Ook werd de naam Groenmolen aan deze molen verbonden, maar over deze benaming bestaat nog geen volledige zekerheid.