Molen Midlumerpolder / Polder 6, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Harlingen, Fryslân
Midlum/ Mullum
Ried C (1) 212 Fokke Jans Miedema, landbouwer

muonts, grondzeiler

geschiedenis
De molen behoorde bij de boerderij die aan de Hopmansweg nr. 2 stond. In 1903 werden aandelen in de watermolen verkocht. Het achtkant was gedekt met horizontale gepotdekselde planken.

De molen werd afgebroken in 1922.
De Hopmansvaart bestaat nog steeds en mondt uit in het Van Harinxmakanaal.

Bron ondermeer: "Molens in en om Harlingen een rijke historie", door Tj. Severein, 1990.

Het Waterschap Midlum werd in 1913 opgericht, naar aanleiding van een verzoek van J. van Hulst Szn. te Harlingen en twee andere personen. Het betrof gronden die tot dusver bemalen werden door de molen van de zogenaamde "Midlumerpolder". De duiker die deze bemaling mogelijk maakte, werd echter in verband met de oprichting van het waterschap De Riedpolder, gedicht. Vandaar dat men een eigen bemaling en ook een eigen waterschap wilde. Bemaald werd het waterschap door een windmotor (zie Molendatabase.net).
In de jaren vijftig werd door de gemeente Harlingen in een deel van het gebied riolering aangelegd. Omdat er nog slechts een klein gedeelte overbleef dat door het waterschap zelf bemalen zou moeten worden, werd in 1961 besloten tot opheffing van het waterschap. De nog te bemalen gronden werden toegevoegd aan het waterschap Ludinga.
Bron: archief van Waterschap Midlum, 1913-1961, Archiefnet.