Molen De Eendracht / Bakkers houtzaagmolen, Broekerhaven

Broekerhaven, Noord-Holland

aan de Broekerhavenweg,voorheen Klein Wegland
Stede Broec, Noord-Holland
Drechterland
Bovenkarspel C (1) 146 Dirk Schotsman, burgemeester

geschiedenis
Tussen de huidige evenwijdig lopende Houtstraat en Zuiderzee Route stond al heel lang geleden een molen. Op een kaart van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, waarvan de eerste druk in 1680 verscheen is al op deze plek een molen te zien.

In een acte van 15 juni 1716, die werd verleden voor de Grootebroeker notaris Jan Groot. De eigenaar was toen Jan Willemsz. Moens, wonende aan de zaaghmolen op het wegje, streckende van de tochtebrugh af aan Broekerhaven.

Op 16 november 1728 overleed Jan Willemsz Moens, de toenmalige eigenaar van de molen. De molen werd nagelaten aan zijn echtgenote Marijtje Aldert Sevenhuijs, zijn broer Cornelisz Moens en de zoon van zijn zuster Cornelis Jansz Borst uit Ursum. Zij moesten binnen 6 weken de molen verkopen volgens het testament.

Op 12 april 1729 werd de molen met huis, erf, schuren, schuiten en gereedschap verkocht aan Gerrit en Jan Dardhalf (vader en zoon) kooplieden in hout uit Enkhuizen. Zoon Jan trouwde op 4 juli 1733 met Maritje Cornelsdr Steeman en woonden bij de molen. Jan was burgemeester, schepen, weesmeester en ouderling.

Op 2 april 1764 overleed Jan Dardhalf en zijn vrouw op 19 december 1764. Er waren geen kinderen dus werd de molen nagelaten aan de drie molenaarsknechten Maarten Coning, Cornelis Tromp en Luit Thijsz. De molen werd eigendom van de drie knechten die het bedrijf toch niet konden runnen. Op 11 april 1765 verkochten zij de molen aan de Enkhuizer schepen Jan Coning die optrad als voogd over de minderjarige Jan Brouwer. De naam de Eendracht werd toen al vermeld in de akte.

Jan Brouwer heeft gedurende bijna 30 jaar het houtzagersvak uitgeoefend. Op 15 januari 1793 verkocht hij de molen met schuren en erf aan Pieter Schotsman, burgemeester van Grootebroek. De zoon van Pieter, Dirk ging het houtzaagbedrijf runnen. Dirk werd later burgemeester van Grootebroek (van 1817 tot 1847) waarna zijn twee zonen het bedrijf overnamen. In 1883 kwam Simon Bakker in Bovenkarspel wonen, beroep houtzager. Hij kwam uit een Zaanse molenaarsfamilie. 20 jaar bleef hij in dienst bij Schotsman.

Schotsman verkocht de molen in 1902 aan Herman Bakels te Enkhuizen, die de molen voor Simon Bakker kocht.

Tot 1916 heeft de molen op windkracht gezaagd. Er werd overgegaan op machinaal zagen, wat het einde betekende voor de molen.

Op dezelfde plaats was nog lange tijd Bakkers Houthandel gevestigd, maar in 2012 herinnert niets meer aan deze onderneming behalve de straatnamen Bakkerstraat en Houtstraat.

trivia
Foto 2. staat ook in "Molens van Zeeland in oude ansichten" door dhr. Lambalgen. Volgens de bijbehorende tekst zou de molen in Brouwershaven, Zeeland hebben gestaan, maar dat is natuurlijk onjuist.

Deze molen was van mijn grootvader. Ik heb hem nu nagemaakt op een schaal 1:25 Compleet met het interieur en opengewerkt aan de achterkant zodat het interieur ook goed zichtbaar is. Ik zou hem graag ergens etaleren.
Cees Bakker, 20 mei 2021.