Molen De Adelaar, Hoogeveen

Hoogeveen, Drenthe

1884-1890 molenaar Albertus Oets (was ook molenbouwer)
1890 eigenaar/molenaar Harm Reinders (geh. met Jantje Bakker de wed. van K.R. Troost)
1910 eigenaar/molenaar Reinder Reinders
1924 als molen afgebroken.
Bron: onbekend.

Na Jan Camphuisen werd Karst Roelof Troost eigenaar van de molen. In 1880 trouwde hij met Jentje Bakker. Hun huwelijk duurde maar kort, Troost overleed al in 1881.
In 1890 hertrouwde Jentje Bakker met Harm Reinders. De molen bleef drie generaties in het bezit van de familie Reinders.

geschiedenis

1857: Begin 1857 kochten de Hoogeveners Harm Oets en Roelof Bolk, respectievelijk timmerman en bakker van beroep, de beltmolen in Pesse. Hetzelfde jaar braken zij de molen af, en herbouwden hem in Hoogeveen. Het gemeentebestuur verleende hiervoor op 17 juni 1857. De bouw van deze nieuwe stellingmolen, 'De Adelaar' genaamd, werd voltooid in 1858.

Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen, Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.

trivia

Foto 1: Voor de molen Jentje Reinders-Bakker met kind op de arm, rechts naast de molen op de wagen met zakken haar man Harm Reinders Sr.