Molen De Hoop (1e), Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Zuidkade 22-28
Zuid Waddinxveen
Schieland
Zuid Waddinxveen D (1) 173 Cornelis Loopeker

inrichting
3 kuipen met 3 stampers, 2 kapperijen met 8 stampers,2 maalbakken met rollen en 3 schepbakken en persen
64 á 65 voet

geschiedenis
Dichtbij stond de molen De Nijverheid (Tenbruggencatenummer 01213 r). Molenaar Herfst liet toen tijdens de brand zijn molen vonken malen om te verhinderen dat ook zijn molen door het vuur werd aangetast.
Informatie van Jacob Stolp, 2 september 2004.

1832:
Genaamd de hoop, is in steen gebouwd en met riet gedekt. Men vindt in dezelve drie kuipen met stampers, twee kapperijen met acht stampers, twee maalbakken met deszelfs rollen en drie schepbakken en persen. Zij heeft 64 á 65 voeten vlugt en eene goede ruime loots. Het zuiver inkomen heeft men begroot op f 440.00.
Bron: Waddinxveen, kadastrale atlas Zuid-Holland 1832
(Noord- en Zuid Waddinxveen en Broek) blz 79

Molen De Hoop werd in 1845 gekocht door Andreas Spruijt en was tot 1860 papiermolen.

In 1860 is de molen verkocht aan Jacob van Erk die er een korenmolen van maakte. De molen brandde in 1898 af.

Haagsche courant, 14 december 1898
De groote korenmolen van den heer L. van Erk staat in brand. Belendende gebouwen zijn reeds aangetast. Spuiten kunnen weinig doen.

Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage, 14-12-1898
Uit Waddinxveen wordt gemeld, dat de groote korenmolen van den heer L. van Erk door brand is vernield. Ook de belendende huizen werden door het vuur aangetast.

De Tijd van 15 december 1898
Aangaande den brand te Waddingsveen wordt nog het volgende gemeld: Van den heer Van Erk zijn verbrand de molen, benevens woonhuis en boedel; ook drie paarden kwamen in de vlammen om. De molen was laag verzekerd en toevallig was er een groote hoeveelheid graan en meel in.

De Volksvriend, 5 januari 1899
Waddinxveen. Maandag omstreeks half zeven, brak hier een ontzettende brand uit in den korenmolen van den heer L. van Erk. De brand kwam aan in den paardenstal, en in een oogenblik stond de heele molen met belendende gebouwen in brand, als mede de winkel van den heer L. Voorkamp en de werkplaats van den heer W. de Bas, timmerman. Daar de wind eenigszins omliep en wat ging liggen, mocht het gelukken, ook door het krachtig optreden van de brandweer om het huis van den heer Larissen en de timmermanswinkel van den heer Bas te behouden. Drie paarden en een hond kwamen in de vlammen om. Drie paarden en een ezel werden gered door den knecht L. v.d. Zijde. Bijna alles was verzekerd. De molen laag. De inboedel van C. de Mooy, die door den brand dakloos is, was niet verzekerd. Een en ander kon hier nog gered worden. Deze man is zeer ongelukkig, daar anderhalf jaar geleden bij den brand van den heer A. v. Langen, zijn inboedel ook al gedeeltelijk verbrandde.

trivia
Waddinxveen was vroeger op de Zaanstreek en de Veluwe na het derde centrum voor de papierfabricage in Nederland.
Er hebben 16 papiermolens gestaan waarvan alleen nog de onderbouw van de molen De Hoop over was.