Molen Polder Honswijk, Honswijksche Molen, Sleeuwijk

Sleeuwijk, Noord-Brabant

Uppel, Gantelwijk
Land van Heusden en Altena
Almkerk en Uitwijk A (2) 338 Polder van Honswijk

Scheprad 6,02 m Ø, 37cm breed, opvoerhoogte 1,44 m

geschiedenis
De molen bemaalde tot de sloop in 1929 de polder Honswijk. Op de molenfundering werd een motorgemaal gebouwd, dat het oude molenscheprad ging aandrijven.

Nieuwe Gorinchemsche Courant, 15 okt. 1920:
"Woudrichem.
Dikwijls wordt gevraagd: hoe oud zou toch wel de watermolen zijn in de polder “Honswijk” onder deze gemeente? Thans kan gemeld worden, dat die watermolen geheel nieuw is gebouwd in 1736; de aanbesteding had plaats te Woudrichem 16 November 1735 door den heer D. Rotterdam, in hoedanigheid van subst.-secretaris, de aannemer was Gijsbert IJderson voor ƒ 3550, borgen waren Jan Bouman, Wouter Havelaar en Andries Timmer. Als eerste termijn werd betaald ƒ 1600, rest ƒ 1950 voor 2e en 3e termijn. Daar er 120 dagen niet geregeld was doorgewerkt, werd daarvoor volgens de voorwaarden ƒ 5 per dag gekort, zoodat slechts betaald is ƒ 2950."
Jaap de Vries, 20 maart 2010.

Zutphensche courant, 18 november 1929
Daar gaat weer een molen!
De watermolen van den polder Honsewijk te Woudrichem zal worden afgebroken en worden vervangen door een motorgemaal.

Deze molen heeft net achter de nog bestaande Uitwijkse molen gestaan.
Hoewel er nu niets meer staat van de molen en je ook niet meer kunt zien waar hij heeft gestaan, komt de boer die nu het land heeft met ploegen regelmatig stenen en puin tegen wat ongetwijfeld nog van de molen (fundering) afkomstig is.
Theo de Rooij.