Molen Eendeveldschemolen, Giessen

Giessen, Noord-Brabant

Altena, Noord-Brabant
buurtschap Steenen-Heul
Land van Heusden en Altena
Giessen B (1) 97 Den Eendeveldsche Polder

geschiedenis
Deze molen was de meest zuid-oostelijke van de drie molens en stond dus het verst van Steenen-Heul af.

Molenaar was H.J. Kant Czn.

trivia
In het toenmalige buurtschap Steenen Heul stonden drie poldermolens aan de Nieuwe Kade, het water werd afgevoerd via de Wijde Alm.

Foto 1 en 2:
De 3 molens bij Giessen (NBr).
De linkermolen is voor het Eendenveld, de middelste voor de Giessense Weide, de molen rechts in de verte voor de St. Romboutspolder. Hierop was mijn overgrootvader Hendrik Kant molenaar. Ik heb in elk geval een notariƫle akte van 1925 die dit aantoont.
De auto voor het bruggetje is van dokter Giesberts.

Foto 3:De molen voor de St. Romboutspolder.
Hierop was mijn overgrootvader Hendrik Kant molenaar.

Foto 4:"in de polders de Giessenweide, het eendenveld en de St. Romboutspolder stonden zij hun mannetje v.l.n.r.: Hendrik Kant, Cornelis Kant en Hendrik Kant Czn.
"Beide foto's zijn gepubliceerd in het boekje: "ik kom van Uitwijk en ik weet van Niks", door Mink van Rijsdijk uit 1977

Alle 3 waren volgens deze tekst dus molenaar. Of ze hier ook in functie
te zien zijn betwijfel ik. Ze waren ook alle 3 familie van elkaar:

[1] links: Hendrik Kant, mijn overgrootvader
[2] midden: Kees Kant, oom van Hendrik
[3] rechts: Henk Kant, zoon van Kees en neef van Hendrik

[1] dit is Hendrik Joostz. Kant, geb. 6-3-1880 te Giessen, overl. 12-3-1943 te Giessen, zoon van Joost Kant en Adriana Westerlaken, kleinzoon van Hendrik Kant en Elisabeth Schoenmakers. Hij trouwde tweemaal, eerst op 22-9-1906 te Rijswijk met Teuntje Kant (geen nabije familie, hieruit werd 1 kind geboren), daarna op 18-2-1909 te Giessen met Gijsbertje (Gijsje) Westerlaken (mijn overgrootmoeder, hieruit werden 11 kinderen geboren).

[2] dit is Cornelis (Kees) Kant, geb. 3-1-1861 te Giessen, overl. 2-9-1943 te Giessen, zoon van Hendrik Kant en Elisabeth Schoenmakers. Hij trouwde op 18-5-1887 te Andel met Willemijntje Verzijl (hieruit werden 11 kinderen geboren).

[3] dit is Hendrik Antonie Kant, geb. 28-12-1887 te Almkerk, overl. 7-9-1972 te Giessen, zoon van Cornelis (Kees) Kant en Willemijntje Verzijl. Hij trouwde twee maal, eerst 2-3-1911 te Giessen met Adriana (Jaantje) Westerlaken (hieruit werden 4 kinderen geboren), daarna met Elizabeth Heijstek die al 4 kinderen had uit een vorig huwelijk.

Tot slot nog een fragment uit een brief die ik kreeg van mijn achternicht over deze familie:

"""
3 molens waren er, die apart op de foto is van opa Hendrik, op de andere foto zie je die in de verte, en is die voor de St. Romboutspolder (Andel), in het midden voor de Giessense Weide en links voor het Eendenveld. De auto vlak voor het bruggetje op de Hagesteeg is van Dokter Giesberts.".
Volgens tante Gertje (een dochter van [1], JK) mochten de kinderen van opa Hendrik niet bij de molen komen omdat hij dat te gevaarlijk vond.
Hij was best streng maar ook een echte techneut, hij maakte zelf stroom, ging bij Arie Elshout praten over een lijkbaar en was mede oprichter van een soort ziekenfonds in Giessen. Dat ziekenfonds "Doe stil voort" doet nog steeds stil voort. Opie is nog met paard en kar begraven, maar de eerste die begraven werd met de lijkbaar in Giessen was opa zelf, volgens tante Gertje.
Ook Cornelis [1] en Willemijntje woonden op de Giessensesteeg, een huis
of 44 verder dan opa Hendrik [1]. Cornelis was ook molenaar op een van
de andere molens.
Alle 3 zijn ze afgebroken en er bleef 1 watermachine over, waarbij Hendrik Antonie vast ook betrokken mee was, want zijn zoon heb ik nog gekend, en noemde heel Giessen "Drikus van 't machine".
Deze Drikus was Hendrikus Kant, geb. ca. 1926, overl. 6-12-1980 te Giessen, zoon van Hendrik Antonie Kant en Elizabeth Heijstek

Mijn achternicht is Gijsje Kant, geb. 1955, dochter van Hendrikus Kant en Johanna ten hagen, kleindochter van [1].

Informatie van Jos de Kloe (achterkleinzoon) , 10 oktober 2012