Molen Polder Schieveen, Ondermolen Oude Droogmaking, Overschie

Overschie, Zuid-Holland

Hofweg 92
Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam-Polder Schieveen
Overschie A (3) 697 De Drooggemaakte polder van Schieveen

geschiedenis
Ondermolen van de polder Schieveen. De polder werd bemalen door twee molens die op de Delfse Schie uitmaalden: de Schieveense- of achtkante molen die iets ten noordoosten van het verlaat en tegenover de mond van de Poldervaart stond en de Schieveense- wipmolen die stond in de zuidhoek van de polder bij de Doenkade.

In 1796 verleende de Staten van Holland en West-Friesland octrooi tot het bedijken en droogmaken van de reeds verveende plassen en de nog niet in vervening zijnde landen.
Het eerste gedeelte, ten zuidoosten van de Hofweg kwam in 1792 gereed en kreeg de naam "de Oude Droogmaking". Deze werd bemalen door een vijzelmolen staande en uitslaande op de Verlaatsloot (op de Bovenpolder waarvan het water door bovengenoemde molens op de Delftse Schie werd uitgemalen)

In 1850 ging men over tot droogmaking van een tweede gedeelte, dat in 1853 gereedkwam en de naam "de Nieuwe Droogmaking" kreeg. Deze werd bemalen door een nieuwgebouwde vijzelmolen die uitsloeg op de Gaag. ( De Gaag lag eveneens gemeen met de Bovenpolder).
Toen werd ook de wipmolen die aan de Doenkade stond, vervangen door een stellingmolen.

Omstreeks 1856/57 had de polder de naam Polder Schieveen gekregen en had twee beneden-vijzelmolens voor de bemaling van de droogmaking op de bovenpolder en twee boven-schepradmolens voor de bemaling van de bovenpolder op de Schie.

Bron: Verdwenen windmolens in Zuid-Holland, A.J. Marrenga-Sapff.

trivia
Volgens de genealogie van de fam. Neeleman, werd onze overgrootvader (Arie Neeleman, 1829-1917) als molenaar benoemd op 20 november 1872, tot 1917 toen hij overleed, en de molen overging naar zijn jongste zoon Jacob Neeleman (1877-1962). Onze vader is op de molen geboren op 21 maart 1904.

Rond 1917 werd de molen afgebroken om plaats te maken voor het woonhuis "Eben Haezer" op de fundering van deze achtkante grondzeiler. Dit woonhuis staat er nog steeds, en wordt bewoond door onze neef Wim Neeleman met een paardenpension.
Jan Neeleman, 13 juni 2011.

Bij foto 1: Mijn grootouders Jacob Neeleman,met vrouwe Jacoba Verkade,met hun 10 kinderen, waarvan de linkse jongen mijn vader Martinus van 1904-1966.
Jan Neeleman (1937), 3 oktober 2011.

Bij foto 2: Familie- foto bij het 40-jarig huwelijk op 1 mei 1897 bij de molen aan de Hofweg 4 (nu 92) van Arie Neeleman (1829-1917) staand in het midden, zoon van Jan Neeleman en Petronella van den Berg, met rechts van hem zijn vrouw Sophia-Jacoba Vincke (1835-1905), dochter van Christiaan-Frederich Vincke en Aantje Dijkshoorn.
Verder zijn al hun kinderen(ca. 10 stuks) misschien ook klein kinderen?, met hun vrouw/ resp. man op deze foto aanwezig, waarvan de jongste Jacob (1877-1962) zittend voor Arie en Sophia (toen 19 jaar). Arie was aangesteld als molenaar op 28 oktober 1872, nadat hij eerder molenaar was op een molen in Terbregge wijk 6, no 40.
Jan Neeleman, 15 februari 2012.