Molen Westpolder, ondermolen, Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland

Schieland
Berkel B (3) 840 De droogmakerij van Berkel

Klik door naar de middelmolen (Tenbruggencatenummer 01162).

Monument ondermolen Berkel-Rodenrijs
Op de plaats waar de molen voorheen stond, aan het huidige Poldermolenplein in de nieuwbouwwijk Westerpolder te Berkel-Rodenrijs, is een molenmonument opgericht ter herinnering aan de ondermolen van de schepraddriegang, die deze polder bemaalde. Het was aanvankelijk de bedoeling om de molenfundering, die na de afbraak van de molen in 1928 was blijven bestaan, zichtbaar te maken en te herstellen, maar van dat plan is afgezien. De fundering is medio dit jaar opgeruimd. Het zomerhuis, dat bij de molen hoorde, was in januari 2008 al afgebroken. Het molenmonument is uitgevoerd in Cortenstaal en geeft de constructie van een schepradmolen weer.
Tekst: Erwin Esselink, "Molenwereld", november 2015, nr 197/388.
nog waarneembaar
Op het Poldermolenplein is een fraaie fontein als aandenken geplaatst met een gedenkplaat met de volgende tekst:
WESTPOLDER MOLEN
Bouwjaar: 1773 Sloopjaar: 1928 Functie: Ondermolen

Rond 1775 kwamen de Noord-, West- en Zuidpolder tot stand. Deze ontstonden door droogmaking van de uitgestrekte plassen die vanaf de 16e eeuw waren gevormd door het weggraven van veen tot onder de waterspiegel. De Westpolder werd drooggemalen met behulp van drie schepradmolens. De bovenmolen maalde de bovenste 1.5meter en de middenmolen de volgende 1.5meter en de onderste molen maalde het laagstgelegen water weg.
Oprichting Molentableau: Gemeente Lansingerland
Ontwerp: van Bergen Kolpa Architecten