Molen van Buijs, Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland

3 koppel stenen, 1 koekenbreker

1936 onttakeld 1977 gesloopt
Laatste molenaar was Buijs.

De molen werd in 1936 onttakeld.

T.S. de Groot werd eigenaar van de molen met het doel om er zelf in te gaan wonen, tegen 1939 was de verbouwing vrijwel gereed. Hij is ook diegene die de wipmolen in Berkel en Rodenrijs in het klein nabouwde. In de oorlogsjaren werd dat molentje gebruikt om er een oliepersje mee aan te drijven.

De onderdelen van de molen zoals een Potroe en een staakijzer lagen, zo’n dertig jaar na de onttakeling, op enige afstand van de molen. Bij een wegaanleg zijn ze opgeruimd.

"De Molen van Buijs werd in of omstreeks 1977 gesloopt door Hans Spruijt van de A-1 uit Bleiswijk die zwaar hout verzamelde voor de reconstructie van de molen, maar dit later onder invloed van alle ellende die op hem afkwam weer doorverkocht.
Volgens mij was het wipmolentje toen allang verdwenen, vermoedelijk omstreeks 1965."

J.S. Bakker.

trivia
Het bouwjaar van deze molen is 1879 en hij was opvolger van een wipkorenmolen. Die molen had GEEN naam en was ZEKER NIET de ambachtskorenmolen. Een ambachtskorenmolen heeft wel bestaan maar is in de 16e eeuw verbrand.
In de Berkelse volksmond was de latere molen bekend onder de noemer 'Molen van Buijs' en 'Molen van de Groot' naar de laatste bewoners.
Bron: Granen en grutten. Korenmolenaars en grutters in Berkel en Rodenrijs, Ron Tousain, 2008.

Blijkens een advertentie in De Molenaar van 20 juli 1932, waarin de molen te koop wordt aangeboden door de Gebr. Buijs, bezat de molen 3 koppel stenen en 1 koekenbreker. In een loods stond een 16 pk motor als hulpkracht.
Erik Stoop, 7 oktober 2009