Molen Polder Katwoude-Lagendijk, Lagedijkse molen, Katwoude

Katwoude, Noord-Holland

Katwoude B (1) 6 De Vijf N.H. Steden

scheprad 4,70 m Ø, 29 cm ↔ (1864)
scheprad 4,66 m Ø, 30 cm ↔ (1894)

1911 onttakeld 1918 gesloopt
geschiedenis
De polder Katwoude Lagendijk werd van de rest van de polder Katwoude gescheiden door de aanleg van de trekvaart Amsterdam-Hoorn rond 1660. Daardoor kon de Hogendijkse molen (dbnr. 6072) dit deel niet meer bemalen. Van de Zes Noordhollandsche Steden, de beheerder van de trekvaart, ontving de Polder Katwoude een jaarlijkse bijdrage in de kosten voor de molen en de kade. Na opheffing van dat stedenverband nam de provincie Noord-Holland die verplichting over.

De Lagedijkse molen maalde het polderwater uit op de trekvaart, en diende als noodseinmolen van de Schermerboezem.

Purmerender Courant, 10 sept. 1911:
"DIJKGRAAF en HEEMRADEN van den Katwoude bieden, wegens het aanschaffen van machines ter vervanging der watermolens, TE KOOP aan:
1 stalen vijzel, 1 scheprad, 2 spillen, 6 roeden, 2 ijzeren assen, 10 molenzeilen, 8 wielen enz.
[...]"

In 1936 werd de polder bemalen door een draaistroom-elektromotor van 10 pk met verticale schroefpomp.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Een ver familielid van mij, Antony (Teun) Rijkenberg, was volgens mijn gegevens vanaf omstreeks 1730 molenaar op de Lagendijkse molen.
Wim Rijkenberg, 5 april 2022.

Mijn schoonvader Jan Meijer, geboren 1904 en (waarschijnlijk) geboren in de molen waar hij met zijn ouders woonde, was tot 1970 de machinist van het elektrische gemaal. Toen kwam mijn echtgenoot Piet Meijer in dienst van het waterschap en nam deze functie over.
Wij kochten het oude huis, dat gebouwd werd nadat de molen was gesloopt, in 1992 en lieten dat in 2005 vervangen door een nieuw huis. Wij gebruiken nog steeds een pont en roeiboot om naar de vaste wal te komen.
Emmy Meijer, 20 aug. 2022.