Molen De Ronde Veenen / Broklandsche Polder, Pondskoekermolen, Mijdrecht

Mijdrecht, Utrecht

Mijdrecht C (2) 1011 Polder Bozenhoven

Aan de zuidzijde van de Kerkvaart, stonds de Pondskoekermolen.

De molen brandde op 19 juni 1880 geheel af en daarna niet meer herbouwd.

Advertentieblad, 25 juni 1880:
"Aangaande onweders op 19 en 20 dezer. In de gemeente Mijdrecht werd de Ponskoeker watermolen door den bliksem getroffen en brandde tot den grond toe af.
Jaap de Vries, 17 maart 2010.

Het Vaderland, 23 juni 1880
Te Mijdrecht werd de Ponskoeker watermolen door den bliksem getroffen en brandde tot den grond toe af. Te Kuilenburg werd van een viertal polderwerkers, die voor den regen onder een boom beschutting zochten, één door den bliksem getroffen en gedood, terwijl twee anderen in bewusteloozen toestand verkeerden, doch hersteld zijn, Inde buurtschap Wijnbergen onder Doetinchem sloeg de bliksem ineen boerderij, die geheel afbrandde.

Het verhaal van J. van Lunenburg dat de molen in 1899 is afgebrand klopt niet, voor de bewijzen hiervan zie mijn site over de molens van De Ronde Venen: www.balgooi.nl/molens, molen no. 11, De Pondskoeker Molen.
Martien van Balgooi, 24 februari 2008.

In “Molenspiegel” - “Het Lied van de malende molen in proza en poëzie” door A. Bicker Caarten, staat een verhaal over het afbranden van de Pondskoekermolen. Uitgegeven te Zaltbommel in 1976. Het betreft een gedeelte uit de brief van Jan Lunenburg aan A. Bicker Caarten en geeft een kijkje in het leven van de Van Griekens, molenaars der Uithoornse polder, en de molenaars op korenmolen “Het Lam” van Uithoorn.
Jan Lunenburg, (1923-2000) schrijver, tekenaar en historicus was een groot kenner van de Hollandse molens.
Hij was een zeer goede vriend van mijn vader, de molenaar Johan van Grieken (1887-1966).

Molenaars op deze molen waren:
Cornelis van Klaveren tot 22 juli 1797.
Huijbertus Zwartendijk (1775-1839) tot 23nov. 1839.
Willem van Bemmelen (1802-1885) van ±1845 tot ±1862.
Andries van Bemmelen (1828-1883) van ±1862 tot 19 juni 1880.

De verbrande poldermolen was de zogenaamde Pondskoekermolen, staande naast de Pondskoekensluis, aan de Kromme Mijdecht-kerkvaart. Het was een grote zwartgeteerde wipmolen.
De schutsluis is in de tweede helft van de zeventiende eeuw aangelegd en heeft nu de status van rijksmonument.
Turfschepen maakte dankbaar gebruik van de Kerkvaart en de sluis. Men denkt dat de pondskoekensluis zijn naam dankt aan de schippers die vanuit de vroegere Mijdrechtse koekfabriek koeken via de sluis naar elders vervoerden. Ze betaalden dan met een pond koek en konden zo het sluisgeld zelf behouden.
Na uitgebreid archiefonderzoek door Martien van Balgooi te Mijdrecht kon de datum waarop de molen afbrandde worden vastgesteld op 19 juni 1880.
Adriaan van Grieken, 19 december 2012.