Molen De Hoop, Maartensdijk

Maartensdijk, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen, zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01147
oude dbnr.
V2155
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 01147 De Hoop (Maartensdijk)
Foto uit 1931, streekarchief van de gemeente De Bilt
Ingezonden door Jan Schuurman

locatie

plaats
Maartensdijk
plaatsaanduiding
bij de Driebergseweg/ Molenweg
gemeente
De Bilt, Utrecht
streek
Utrechtse Heuvelrug
kadastrale aanduiding 1811-1832
Maartensdijk B (1) 185 Joachim van de Bunt, molenaar
geo positie
X: 140626, Y: 462993
N: 52.15492, O: 5.17717

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
herbouwd
verdwenen
1932 onttakeld 1968 restant afgebroken
geschiedenis
In 1908 liet eigenaar W. Bomas de molen herbouwen. Hij kocht daarvoor bij molenmaker Boerendans uit Zaandijk molenonderdelen die afkomstig waren van de pelmolen de Houtsnip uit Zaandam (Tenbruggencatenummer 04915 f), oorspronkelijk uit 1863. Deze molen werd daar omgebouwd tot rijstpellerij.
De kap (op de foto's als Zaans te herkennen), compleet met staart, stelling en het binnenwerk werd voor ƒ 1322,50 verkocht aan de familie Bomas. De stenen romp werd verhoogd, en er werd een lage stelling op verticale stellingstutten aangebracht. Eén roede werd voorzien van zelfzwichting, die later toch weer verdween, waarna de molen weer met 4 zeilen maalde.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werkte de molen nog als zaagmolen, op windkracht werd een zaagraam aangedreven. Tot 1921 hield W. Bomas dit vol waarna hij werd opgevolgd door zijn zoons, de gebroeders G.G. en J.D.W. Bomas.

In 1926 kwam de molen in handen van K.T. Muda, familie van de bekende molenaarsfamilie in Den Andel uit Groningen. Hij deed het bedrijf over aan zijn zoon T.K. Muda.

In 1932 wilde T.K. Muda niet meer afhankelijk zijn van de wind en liet de molen onttakelen en het bedrijf mechaniseren. De romp heeft het nog uitgehouden tot 1968 en verdween toen voorgoed van het toneel. Aan de Molenweg was de molen verdwenen. De huidige Molenweg herinnert tot op de dag van vandaag aan deze eeuwenoude molenstandplaats.

Bronnen:
- Informatie van Willem van Breenen.
- "De voormalige korenmolen van Maartensdijk" door van K.M. Dolman, artikel in Jaarverslag 1978 Stichting De Utrechtse Molens.

aanvullingen

trivia
Aanvullende tekst bij de 2e foto:
In de Molenspiegel van Bicker Caarten staat een foto van de inrit met de familie Bomas en hun knecht van circa 1918 toen de molen nog in bedrijf was.

NB De naam van de molen stond voorheen als "De Hoop/ Molen Mulder" aangegeven, en bij Geschiedenis stond "Eigenaar K.F. Mulder". Deze naam komt in de geschiedenis verder niet voor en was mogelijk onjuist. Wellicht een verbastering van "Muda"?
Redactie.