Molen Boerenanseldermolen / Molen van Eydems, Hopel

Hopel, Limburg

Anstelerbeek
Kerkrade, Limburg
Zuid-Limburg
Kerkrade A (1) 327 Pieter Jozef Eijdems, molen.

geschiedenis
De Boerenanseldermolen maakte deel uit van de hoeve Boeren-Anstel, die in de buurtschap Hopel in het noordelijk deel van de gemeente Kerkrade dichtbij Eygelshoven lag. Het was een van de eerste hoeven, die aan de abdij Rolduc werd geschonken. Zij bestond uit een bakstenen gebouw, dat gedeeltelijk in vakwerk was uitgevoerd. In een van de vleugels die de binnenplaats omsloten, bevond zich de watermolen.

Tot de Franse Tijd bleef de hoeve in bezit van de abdij. In 1794 werd het gebied door de Franse troepen op de Oostenrijkers veroverd.

- "Over watermolens", artikel door D.J.M. de Boer in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.
- "De Molens van Limburg" van P.W.E.A. van Bussel, 1991. Met dank aan H. van der Kaay.

De Limburger Koerier, 29-10-1910
Ernstig ongeval. EIJGELSHOVEN. Toen men gisteren voorm. bezig was den molen van den molenaar Eijdems alhier te repareren, geraakte de zoon van Eijdems tusschen de kamraderen, bij het in werking stellen van den molen. Onmiddellijk ontdekte men het ongeluk en de molen werd stop gezet. Zwaar gekwetst en met verbrijzelden rechterbovenarm werd de ongelukkige uit zijn benarde positie verlost. Hij is, na door dr. Panhuizen voorloopig verbonden te zijn, naar het hospitaal te Heerlen vervoerd.

Men meldt ons nader: Vrijdag morgen trof de familie A. Eijdems, molenaar alhier een groot ongeluk, Haar 23-jarige zoon J. Eijdems geraakte door de een of andere oorzaak tusschen de kamraderen van den in werking zijnden watermolen, zoodat de ongelukkige meer doodden levend er tusschen uit gehaald werd. Aanstonds was de dokter en een geestelijke ter plaatse. Op last van den dokter is de zwaar verwonde met den ziekenwagen der mijn Laura naar het hospitaal te Heerlen vervoerd. Er is weinig hoop hem in het leven te houden. De droefheid der familie is niet te beschrijven.

Het slachtoffer was de 23-jarige Johan Joseph Eijdems. Hij werd geboren te Eijgelshoven op 05-02-1887. Hij overleed te Heerlen op 30-10-1910.

Info: Caroline Schaeffer, 30-01-2023

trivia
De molen stond als restant vermeld. Aangezien niet vermeld is waaruit dat restant zou bestaan, en er nu een rijksweg ter plekke ligt, is de status aangepast naar Verdwenen.
MHO, 2 nov. 2008.

Nu is er een rijksweg ter plaatse. De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van ca. 1850.