Molen De Koning / De Koot, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Aquarel: collectie F. Rol

Assendelft
aan de Nauernase Vaart
Assendelft A (3) 356 Simon Bakker, renten., & Cs.

geschiedenis
Op 19 januari 1676, koopt Cornelis Dirksz. Appel van Jan Hendriksz. Coninck, de helft in een oliemolen 'De Coninck', aan den Twischdijk (Vaartdijk), voor 750 gulden. Dit is de eerste maal dat de molen wordt aangetroffen in de geschiedenis. Gezien de naam van de verkoper, is het logisch om te denken dat dit de bouwheer van de molen is geweest, en bestaat de kans dat de molen niet erg lang voor deze datum is gebouwd.
In de veilboeken duiken de volgende gegevens op, "op 18 januari 1697 presenteert Cornelis Dirksz. Appel , een enckelde achtkante olymolen, genaampt 'de Koningh', staande in den banne van Assendelft, aan de Vaartdijkck, belent ten noorden 'het Spinbol' en ten suyden "de Oranjeboom".
De molen was vermoedelijk niet groot gezien het feit, dat het een enkele oliemolen was.
Tussen het jaar 1705 en 1710 is de molen verbouwd tot papiermolen. Op 21 maart 1710 kopen 2 lieden uit Krommenie van de erven van Gerrit Pietersz. Bus, een papiermolen 'de Koning', voor 4200 gulden.
Op 26 oktober 1768 verbrandde de molen geheel, de eigenaar Maarten Neeltjes, kreeg 5000 gulden van de verzekering uitbetaald. Op 30 november 1768 verkocht de combinatie van personen voor wier rekening de molen gemalen had, Neeltjes was directeur van die onderneming, het erf van de verbrandde molen met bijbehorend land voor de som van 4500 gulden. Een aantal nieuwe reders neemt de zaak weer ter hand en bouwen in 1769 een nieuwe grotere papiermolen. De molen wordt verdeeld in zestienden parten en verzekerd op naam van de firma Neeltjes en Lakeman voor een bedrag van 7500 gulden. Later wordt dit verhoogd naar 12000 gulden. Deze firma was ook eigenaar van de papiermolen 'De Huisvrouw'. De molen blijft tot 1813 in handen van deze firma. Op 13 februari van dat jaar komt de molen in handen van Simon Bakker, later Fa. Simon Bakker&Co. Op 18 april 1855 verbrandt zijn zuidelijke buurman 'het Spinbol', de Koning loopt brandschade op door deze brand en krijgt 50 gulden uitgekeerd van de verzekering. Op 28 februari 1882 laat eigenaar Fa. Simon Bakker&comp., de verzekering van de molen stopzetten. Niet lang daarna werd de molen afgebroken door molenmaker C.Ulle uit Zaandam en naar Hoorn overgebracht, om daar herbouwd te worden als meelmolen (database nr. 1173).

- 'Zaansche Windmolens' P. Boorsma, 1939.
- 'Molens te Assendelft' P. Boorsma 1942

trivia
De oliemolen, later papiermolen 'De Koning' of 'De Koot', achtkante stellingmolen, staande te Assendelft aan de Nauernase Vaart, ter hoogte van waar nu de linoleum fabriek Forbo Krommenie staat. Het bouwjaar van de molen is niet bekend, hij werd gesloopt in 1882.