Molen Het Vliegend Hert / De Bliksem, Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormer
Aan de Engewormerringsloot, iets ten oosten van het Zaandammerpad
Wormerland, Noord-Holland

Een koppel maalstenen, een buil, een schepperij en een sleperij.

geschiedenis
Zo in het laatste kwartaal van de 19e eeuw werd het door omstandigheden lonend om doppen te gaan vermalen. In die tijd werden veel rijstpelmolens voorzien van een doppensteen om zo nog wat te kunnen verdienen. Het Vliegend Hert werd echter geheel nieuwe gebouwd in 1881, in opdracht van Jan Molenaar Czn. De bouwer was Jan Rem.

Het molentje was afwijkend van bouw en bezat niet de sierlijkheid die de Zaanse molens zo kenmerken. Qua verhouding was het lijf van het Vliegend Hert te lang en bezat het geen grote uitbrekers. De molen was met staand hout bekleed, dit zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het grote brandgevaar dat het vermalen van doppen met zich meebracht. Het binnenwerk bestond uit een koppel maalstenen, een buil, een schepperij en een sleperij. De molen werd gebruikt voor het malen van koffie- en rijstdoppen. Deze doppen werden weer toegevoegd aan veevoeder.

De molen kende meerdere eigenaren in de twintigste eeuw die hem in meerdere en mindere mate in bedrijf hielden. Later kwam de molen in bezit van de Zaandammer metselaar Huitema die aan de oostkant van de molen een stenen gebouw liet plaatsen.

Omstreeks 1925 brak een roed van de molen en kwam hij voorgoed tot stilstand. Na een lange periode van verwaarlozing werd het Vliegend Hert in 1935 gesloopt.
Het stenen gebouwtje bleef echter staan, en werd als woning ingericht. Dit bleef zo tot 1954, toen het door zwaar verval onbewoonbaar werd verklaard. Kort hierna werd het gesloopt. Op de plaats van de molen bevindt zich nu een villa die de naam van de molen heeft overgenomen.

- "Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 2" T. Neuhaus 1987 blz.41
- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz.194
F. Rol

Mogelijk ligt op het oude erf nog een molensteen.
Ik kan mij als kind herinneren dat mijn opa daar woonde, zal 62 jaar geleden moeten zijn. Ging er met mijn vader op visite in de bakfiets. Mijn opa had daar nog gaskousjes als licht, en hij had daar kippetjes lopen.
Marchina (Gina) Huitema, 8 maart 2018.

Als ik het goed heb begrepen is mijn schoonmoeder in 1930 geboren in deze molen. Zij was de dochter van Willem Erfmann en Akke Mensonides.
Peter van der Windt, 29 aug. 2018.