Molen Kruisoorder bovenmolen, no. 32, Noordbeemster

Noordbeemster, Noord-Holland

De Beemster
Beemster B (2) 154 Dijkscollegie

Scheprad, na 1850 vijzel

Deze molen(gang)

Kruisoorder molens, ook wel Beetser molens genoemd, vijfdubbele viertraps molengang aan de Noorddijk. Dit enorme stelsel van 21 molens strekte zich over bijna 2 kilometer uit tussen de Vrouwenweg en de Oosthuizerweg. De gang bestond eigenlijk uit twee delen, die respectievelijk deels de Arenberger polder en deels de Middenpolder droog hielden.

Eind 1608 met 6 molens begonnen als een driedubbele tweetraps molengang. In 1610 met 2 extra molens uitgebreid tot vierdubbele tweetraps molengang. In 1611 uitgebreid tot 15 molens, waardoor er een vijfdubbele drietraps gang ontstond. In 1612 teruggebracht tot 12 molens (vierdubbele driegang), omdat 3 extra molens nabij De Rijp nodig waren. Tussen 1632 en 1635 kwamen er 8 molens bij om de vijfdubbele viertraps bemaling tot stand te brengen. Verder werd nog een extra bovenmolen of uitmaler toegevoegd, waardoor de gang op 21 molens uitkwam.

In 1832 was Jan Lakeman de molenaar. Geboren 29 maart 1780, gehuwd, 4 kinderen. Aangesteld 1806, tractement ƒ 80.
Na zijn overlijden werd in 1832 Arie Held aangesteld. Geboren 25 februari 1809, gehuwd, 3 kinderen. Tractement ƒ 80.

Zie ook Poldersporen.nl.

Algemene geschiedenis van de Beemster