Molen Draaioorder 3e molen, no. 3, Zuidoostbeemster

Zuidoostbeemster, Noord-Holland

De Beemster
Beemster D (1) 228 Dijkscollegie

scheprad, na 1850 vijzel

Deze molen(gang)

De molengang lag in het verlengde van de Draaioordersloot, tussen de Oostersloot en de Oostdijk. In het midden met een brug gekruist door de Purmerenderweg.

Draaioorder molens, begin 1612 gebouwd als tweetraps molengang aan de Oostdijk, vanaf maart 1613 aangevuld tot drietraps gang (molen verplaatst vanaf de Purmerender molengang). Tussen 1632 en 1635 kwam er een tussenmolen bij om viertraps bemaling tot stand te brengen.

Volkert de Vries, geboren in 1730 in Funnix (Oost-Friesland), trouwde op 17 okt. 1784 met zijn tweede vrouw Catharina Saalberg (Katje), geboren 1759 [vlg. Stat. Staat Beemster molens 12 aug. 1766]. Volkert was watermolenaar op molen Draaioordergang no. 3 aan de Purmerenderweg en ze kregen drie kinderen. Hij overleed daar op 30 dec. 1811. Katje werd molenaresse [vlg. Stat. Staat Beemster molens sinds 1792], haar tractement bedroeg ƒ 90. Haar knecht Cornelis Groot kreeg ƒ 40.
Katje overleed in de Beemster op 18 sept. 1836 op 77-jarige leeftijd en was toen watermolenaresse. Op aangifte van Teunis Kerkhof, watermolenaar [Draaioordergang no. 2] en Jan Held, eveneens watermolenaar [Draaioordergang no. 4] in de Beemster.

In 1789 werd hun zoon, ook Volkert genaamd, geboren. Hij trouwde in 1817 met Maartje (geb. 1793) en werd toen watermolenaar op deze molen. Volkert overleed op 14 jan. 1828, ook hier werd er aangifte gedaan door o.a. Teunis Kerkhof. Maartje de Vries werd molenaresse. Op 5 juli 1829 hertrouwde zij met de 28-jarige knecht Cornelis Groot (geb. 3 april 1801), zoon van Oosthuizer watermolenaar Simon Groot.
Na het overlijden van Katje werd in 1836 Cornelis Groot als molenaar aangesteld, en kreeg toen ƒ 90. Hij stierf op 7 aug. 1838 in de Beemster, wederom op aangifte van Teunis Kerkhof en Jan Held, en liet 6 kinderen na. Toen werd Maartje weer de watermolenaresse, ze bleef dat tot 1846. Zij overleed op 24 maart 1867 in de Beemster.

Kinderen van Volkert en Maartje de Vries:
Volkert de Vries, geboren op 29 jan. 1818, was in 1842 ook watermolenaar, op de Westringdijk nummer 232 [Woudergang no. 22] in de Beemster.
Katje de Vries, geboren 9 juli 1822 in de Beemster. Katje overleed op 1 januari 1897 in Ursem B nummer 8 (Schermerdijk bovenmolen U?).
Teunis de Vries, geboren 1825, was ook watermolenaar. In 1857 was hij winkelier in de Rijp, en overleed in 1859.

Bronnen: Tom Kreuning, 28 april 2023 & Theo Molenaar (Historisch Genootschap Beemster), 30 april 2023.

Zie ook Poldersporen.nl.

Algemene geschiedenis van de Beemster