Molen Polder Groot Houdijk Teijlingen, Groot Houdijker Molen, Kamerik

Kamerik, Utrecht

Groene Hart
Kamerik-Houtdijken D (2) 343 De Grooten Houdijker Polder

Molen van de polder Groot Houdijk Teijlingen

*In "Heemtijdinghen", september 1993 op pag.77
staat een foto van deze molen uit de collectie van de heer G.H. Keunen (voorheen verbonden aan Monumentenzorg/ RACM).
verder staat er in het uitgebreide artikel, van de hand van J.F. van Rooijen, veel over deze molen, ook dat de molen nog 1907 in werking was en dat eerst eind 1907 de bemaling van Groot Houdijk permanent overgenomen werd door Kamerik-Teylingens. De molenaar de heer Arie Spek die in 1906 nog een gratificatie kreeg van fl 50 omdat hij toen 50 jaar getrouwd was en 50 jaar in trouwe dienst was bij het waterschap, werd per 1 januari 1908 eervol ontslagen. De foto toont de molen met op de voorgrond die molenaar met zijn vrouw. De molen viel in 1912 onder de slopershamer.
Overigens blijkt uit de tekst dat het maar zeer de vraag is of het in de database genoemde jaartal 1554 als bouwjaar mag worden aangehouden. Zo komt o.m. tot uitdrukking dat op 8 augustus 1594 de openbare aanbesteding plaatsvond van een nieuwe molen (er was er klaarblijkelijk wel één voor maar die zou er dan waarschijnlijk al in 1550 geplaatst zijn). Ook in 1643 zou er sprake zijn van een nieuwe molen.

Informatie van Tarcis van Berge Henegouwen, 4 januari 2009

De bovenas van deze molen verhuisde naar de molen te 's Gravenzande, dit kwam aan het licht toen daar onlangs het wiekenkruis van de molen neerstortte. De vulstukken konden nu verwijderd worden van de as waarna het fabricaat zichtbaar werd.