Molen De Haan / Het Haantje, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Haarlem
Zijlweg nz.
Zuid-Kennemerland
Haarlem A (1) 78 Izak de Vos

versieringen
De gevelsteen zit tegenwoordig ingemetseld in de Omvalspoort, een bijzonder smal straatje in de Haarlemse binnenstad. De steen heeft jarenlang opgeslagen gelegen in het depot van het Frans Halsmuseum.

>
1877 verbrand 1881 of later geheel verdwenen
geschiedenis
Op de kaart van Andries van der Walle uit 1655 staat hier al een molen aangegeven, het betreft echter een standerdmolen.

De molen stond tussen de Zijlpoort en de Overveense Buurt. Hij was eigendom van J. Rademaker, wiens weduwe, Maria Jakoba Rademaker, hem erfde.

De molen ging in 1877 in vlammen op, en ter plaatse verrees de grote villa van J.W.R. Arold.

In het Noord-Hollands Archief bevindt zich een omslag met akten, rekeningen en memoriën betreffende de korenmolen De Haan, datering 1797-1841. Het gaat om stukken van J. ter Hoffsteede, secretaris van Bloemendaal, als zaakwaarnemer van de familie Rademaker.
W. van der Hoeven, 4 juni 2008.

1648: De Haenmolen belent ten zuijden de Heerenweg (Zijlweg).
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

Cornelis van Noorde tekende in 1763 een mooi landschap met deze molen en molen Het Kruis. Te vinden in de beeldbank van het Noord-Hollands archief, inventarisnummer NL-HlmNHA_53004089. Hendrik Spilman tekende tussen 1770 en 1775 eveneens een landschap met deze molen (NH archief, KNA006003815), detail zie boven.

Op de website van het Noord-Hollands archief nog een ongedateerde tekening van de molen, zie link.

Algemeen Handelsblad, 10 april 1881:
"Notaris W.K. Loeff, te Haarlem, zal aldaar aan den Zijlweg, bij het huis get. 9. alwaar het te verkoopene zich bevindt, op Woensdag 13 April 1881, 's voormiddags 11 uur, tegen comptant geld. publiek verkoopen:
Een goed onderhouden Stoommachine en stoomketel, van 20 p.k. met gereedschappen.
Een 5-jarige Merrie. eem 4 1/2 jarige Ruin, Breack Dogcart, drie Vrachtwagens op Veeren, Railwagen met Rails, Paarden, Tuigen, omstreeks 150 Meelzakken, Bascule, Bilhamers, oude Molenzeilen, Planken en ander Houtwerk enz. Voorts

voor afbraak:
Den steenen Wind-korenmolen 'De Haan' en het steenen Gebouw, waarin zich de Stoommachine en Stoomketel bevinden, met Schoorsteen en verdere getimmerten.
Alles breeder bij biljetten omschreven. De paarden zijn gedurende 3 uren vóór de verkooping te zien; het andere tevens den vorigen dag."

Het Nieuws van den Dag: Kleine Courant, 21 april 1881:
"Korenmolen
Aan den te sloopen Molen de Haan, op den Zijlweg te Haarlem, zijn te Koop, 3 stel complete Maalsteenen, een extra beste Eiken As, het complete Raderwerk, Steenen en Puin en het verdere Afbraak."

De Haan was een ronde stenen stellingmolen met de stellingschoren recht naar beneden.
In het boekje "Haarlem in photographieën 1866-1900" staat een foto met de vermelding dat hij Molen de Haan toont. Aangezien op de foto een achtkante rietgedekte stellingmolen staat waarvan de stellingschoren zijn gestut op het ondertafelement, is de informatie in het boekje onjuist.
Jos van Schooten, 27 april 2015.