Molen Verdermolen / Vermolen, Geesteren

Geesteren, Overijssel

Tubbergen, Overijssel
Twente
Tubbergen K (2) 51 Hermanus Robken, zonder beroep

de molen was in gebruik als oliemolen, er was ook een pelsteen aanwezig

eigendomshistorie

In het verleden was de molen van de familie Gheijsteren. Door geldnood gedwongen , werd de molen in 1268 verkocht aan de graaf van Almelo.

In 1594 hopman Boeymer

ca 1676  Jan Eylers de erfgenaam van de molen.

In 1721 was ds. Wolter Dull predikant te Tubbergen samen met baron van Hambroick tot Weleveld eigenaar.

In 1760 krijgt ds. Dull het geheel in zijn bezit.

In 1807 werd Herman Meiling eigenaar door erfenis. In 1808 overleed hij.

In 1811 verwierf predikant Donckermann in Tubbergen het complex.

In 1817  echtpaar Donckermann-Hallbrood

familie Eenhuis

De ondergrond van de molen en van de erven Meijer en de Horst werd in 1916 verpacht aan J. Droste.

In 1984 heeft Louise C.F.M. Eenhuis, als enige erfgename, het gehele complex overgedragen aan de fam. Droste.

Later in 1594 werd hopman Boeymer eigenaar. Rond 1676 werd Jan Eylers de erfgenaam van de molen.

In 1760 krijgt ds. Dull het geheel in zijn bezit. In 1807 werd Herman Meiling eigenaar door erfenis.

In 1808 overleed hij. In 1809 werd het Vermolencomplex voor de som van 24.000 gulden verkocht aan winkelier Hendrikus Revius te Tubbergen en zijn echtgenote Catharina Hallbrood.

In 1817 begon het echtpaar Donckermann-Hallbrood met de verdere ontmanteling van het complex.

Het werd in 29 veildelen opgesplitst, maar in 1819 bleek het gehele complex alleen aan de chichorei fabrikant Herman Albertus Röbken uit Albergen te zijn overgedragen. Röbken was afkomstig uit Lengerich. Hij huwde in 1800 Geertruid Tenniglo. Zij stierf in 1807.

Hij hertrouwde in 1809 met Johanna Hilbring en stierf in 1845 op 85-jarige leeftijd.

Aangezien een dochter van Röbken gehuwd was met de Ootmarsumse koopman en grutter J.G.G. Eenhuis kwam door vererving het geheel in bezit van de familie Eenhuis. De ondergrond van de molen en van de erven Meijer en de Horst werd in 1916 verpacht aan J. Droste.

In 1922 was de molen sterk in verval geraakt

Informatie ontleend aan de Heembode Geesteren

De oliemolen 'Vermolen' ligt ruim 1 km beneden de Nordemeule.
Het lijkt onvoorstelbaar dat zo'n molen, die in nauwelijks tien jaren van werkende molen tot volledige ruine verviel, een geschiedenis had van zes eeuwen en wel vanaf 1323 tot 1922, het laatste jaar waarin hij werkte.
Toen was dat al moeilijk; de molen verzakte, het beekwater sleep steeds grote gaten onder het op palen staande gebouw uit.
Afbraak in 1930 betekende dan ook slechts het opruimen van wat houtwerk. Alleen de kollergang bleef staan.
Toch was dit eens een grote, sterke molen. Vooral in de laatste halve eeuw, toen in de verre omtrek geen oliemolen meer werkte, kwamen de klanten met hun raap- en knolzaad uit heel Twente, zelfs uit veraf liggende plaatsen als Ommen, Coevorden en Hardenberg.

informatie van Frans Kerstens

Overijsselsche courant, 18 mei 1819,

De EIGENAAR is voornemens ten overstaan van Mr. L. J. BARENDTSZEN, Notaris te Tubbergen, op den 21 Mei 1819, publiek te doen inzetten , en. op den 25 dier Maand te doen verkoopen, en zulks ten huize van Andries Tyink, op de Verder Molen, te Geesteren, beide des voormiddags ten tien uren:

De OLY- WATER MOLEN , en GEREEDSCHAPPEN, met daarbij staande Twee WOONHUIZEN, en ongeveer 35 Mudden ZAAI , GROEN ca HOOIGRONDEN, bij Perceelen of' in Massa.

Alles gelegen op de Verder Molen, onder de Buurschap Geesteren. Nadere informatie bij den voornoemden Notaris te Tubbergen.

Winschoter courant, 17 oktober 1929
EEN MOLEN AFGEBROKEN. Naar verluidt, wordt te Geesteren bij Tubbergen (0v.) de aloude en alom bekende „Oliemolen'’ afgebroken en overgebracht naar Arnhem, waar hij weer opgebouwd zal worden.

nog waarneembaar

In 1930 werden de restanten verwijderd, de kollergangstenen staan nu op het erf van erve Kampboer in het dorp Geesteren.

toelichting naam

De molen heette in het verleden ook wel de Wirremolen, de Verremoele en later de Vehrmolle, Vermolen

De molen was van Erven Kampboer.
Wat er van de molen nog over is, is een kollergang in het dorp.