Molen Geesterensche Watermolen / Nordmeule / Nadermolen / Naerremolen, Geesteren

Geesteren, Overijssel

Molenbeek
Tubbergen, Overijssel
Twente
Tubbergen K (3) 292 Harmen Maathuis, landb.

geschiedenis
De naam, vaak geschreven als "Nader-" of "Naerremolen", kan duiden op de ligging, dichter bij het dorp dan de verremolen, een stroomafwaarts liggende oliemolen. De molen behoorde aan de bisschop van Utrecht, landsheer van Overijssel, en werd in 1338 bewoond door Johanne thor Naerremolen. De bisschop schonk de molen aan het klooster te Sibculo en de monniken verkochten deze omstreeks 1570 aan de uit Brabant afkomstige hopman Boeymer. Van 1721 tot 1820 waren de heren van Almelo eigenaars.
Bij openbare veiling werd H. Maathuis eigenaar; door huwelijk kwam na 1870 de molen aan de familie Masselink.
In 1932 kocht het Waterschap de rechten af en liet de molen afbreken. Oorspronkelijk stond ook deze molen op een paalfundering, die later werd vervangen door metselwerk.

Frans Kerstens.

De molen was van de erve Noordmeule, en werd al in 1268 genoemd.