Molen van Best, Heerhugowaard

Heerhugowaard, Noord-Holland

uitsnede

Heerhugowaard
Dijk en Waard, Noord-Holland
De Heerhugowaard

geschiedenis
De korenmolen van Heerhugowaard werd gebouwd in het jaar 1872. In april van dat jaar had de Koedijker korenmolenaar Lourens de Geus hiervoor enkele percelen grond gekocht.
De molen die hij op deze percelen liet bouwen was afkomstig uit het nabijgelegen Hensbroek.
Deze molen was daar gebouwd als een kleine grondzeiler, met een vlucht van slechts 50 voet. Door molenmaker Brinkman werd de molen in Hensbroek afgebroken en verplaatst naar Heerhugowaard. Aldaar verbouwde hij de molen tot een stellingkorenmolen.
In 1878 verkocht De Geus zijn molen, met daarbij alle grond en een huis, voor Fl.8000,- aan Maarten Boetel uit Haringkarspel.
Begin 1898 raakte de molen in brand en werd hij volledig in de as gelegd. Er zou herbouw volgen.
In april 1898 kocht Boetel bij de Oostzaner molensloper De Boer, de sinds enkele maanden stilstaande Zaandammer houtzaagmolen De Nachtegaal. Deze molen werd afgebroken en door molenmaker Poland herbouwd in Heerhugowaard.
In 1901 verkocht Maarten Boetel de molen voor Fl.9000,- aan Jan Best uit Bovenkarspel. Vanaf toen stond de molen bekend onder de naam De molen van Best.
De oprichting van een coöperatieve malerij in het dorp deed Jan Best de das om. Voor hem was de concurentie niet meer vol te houden en in 1917 moest hij de molen voor sloop verkopen.

Bron:
“Ontheemde Zaanse molens” A.M.H. Smit 2005 blz. 143-144