Molen De Druiventros, Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Druiventros
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00924
oude dbnr.
V938
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 00924 De Druiventros (Ouderkerk aan den IJssel)
deel van ansicht van vóór 1942

locatie

plaats
Ouderkerk aan den IJssel
plaatsaanduiding
aan de IJssel
gemeente
Krimpenerwaard, Zuid-Holland
streek
Krimpenerwaard
geo positie
X: 102690, Y: 438850
N: 51.93565, O: 4.62655

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
versieringen

Door de slechte staat is in 2000 de ''baard'' van de
molen van de muur verwijderd en wordt thans bewaard en beheerd door de historische
vereniging Ouderkerck op den IJssel.
Arnold Spruyt.

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
herbouwd
verdwenen
restant gesloopt
geschiedenis

De voorganger van deze molen brandde in 1893 af.
Onmiddellijk na de brand werd de molen weer herbouwd.
Sloopvergunning bovenstuk sept. 1952

Het Rotterdamsch parool, 15 oktober 1954,
Met drijvende bok: Molen van wieken en en kap ontdaan
De voormalige korenmolen „De Druiventros” te Ouderkerk a. d. IJssel is gistermiddag dooreen drijvende bok van de firma Heuvelman uit Krimpen a. d. IJssel van wieken en kap ontdaan. Deze verkeerden reeds lang in vervallen toestand, er was zelfs, daar de molen vlak aan de dijk staat, gevaar voor het verkeer. Gistermiddag voer de drijvende bok tot vlak achter de molen. Eerst begon men de wieken inclusief as en raderen inde takels te brengen. Het geheel woog niet minder dan elf ton. Het karwei verliep vlot. De bok voer met de wieken stroomopwaarts en liet ze honderd meter verder in het riet vaneen krib zakken. Daarna was de kap met het houtwerk aan de beurt. Na inde takels te zijn gebracht werd de kap in z’n geheel ongeveer een meter opgeheven, waarna de bok weer wegvoëJ* om het zware geheel wat verder tegen de dijkhelling neer te vleien. Op de begane grond zal de kap verder worden gesloopt. De romp van de molen is nu als woonhuis en timmerfabriek ingericht. „De Druiventros” dateert van 1893. Toen reeds enige jaren geleden „Monumentenzorg” voor het restaureren van deze molen niets voelde was het lot van „De Druiventros” bezegeld.

In 1954 werd de molen onttakeld tot peperbus, en in 1965 kwam de slopershamer. Molenaar van 'de Druiventros' waren de heren Walraven en Kwakernaak.

Naast de plaats waar de molen heeft gestaan staat nog een bijgebouw waar aan de muur tot het jaar 2000 'de baard' van de molen bevestigd was.
De molen was van W. Dekker.

Herinneringen:
Iets over de molen de druiventros te Ouderkerk aan den IJssel.
Ten tijde van de sloop was de broer van mijn opa, wonend op de molen. Dit was Ome Adriaan Dekker met zijn vrouw Corrie Evengroen. Mijn moeder ging als klein meisje uit logeren bij haar tante en oom en mocht dan slapen op de smeerzolder ,ze verteld dat ze dan erg ver weg kon kijken.
Het is erg jammer dat de druiventros weg is uit de molenplaats, zo heet de buurt hier waar ik geboren ben en nog steeds woon.
Carlo Snoeij, 9 april 2012.

nog waarneembaar

De baard van de molen op de vm.opslagruimte

aanvullingen

trivia

Van de heer Cor Bakker kregen wij een groot aantal foto's o.a. van de onttakeling van de molen waarvan we er een aantal geplaatst hebben.
De heer Cor Bakker zag in 1955 het levenslicht in deze molen die op dat moment al een peperbus was.
Wij zijn hem dankbaar voor deze bijdrage.

Toelichting op de tweede foto:
"Links achter de rietmatten de steenbakkerij van Willem Hoogendijk van Cappellen aan de IJsseldijk West te Ouderkerk a/d IJssel (de matten werden gebruikt om drogende stenen te beschermen tegen felle regen en zon). Eeuwoud Hogendijk (1823-1879) was ooit molenaar op de voorganger van de afgebeelde korenmolen “De Druiventros”. Eeuwoud werd bij mijn weten opgevolgd door zijn zwager Arie Hoogendijk (1826-1893). Rechts (met schoorsteen) de lijnkoekenfabriek van Nardus Hoogendijk (1856-1890). De foto is genomen na de brand van 1893 en als ik me niet vergis staat op de voorgrond molenaar Johannes Martinus Hoogendijk (1866-1916, zoon van Arie) met diens zoontje Cornelis. Als dat klopt dan zou de foto rond 1900 gemaakt moeten zijn. De meisjes rond het paard zijn allemaal op hun “paasbest” gekleed en dragen zelfs hoedjes."

Deze afbeelding kregen wij van de heer Cees Hoogendijk, een wel heel fraaie afbeelding van deze molen. Wij danken hem voor deze afbeelding.

foto's

foto's