Molen Polder Berkenwoude / Brookkeerzandse Watermolen (2e), Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel, Zuid-Holland

Oudekerk a/d IJssel B (1) 509 Het ambacht Berkenwoude

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 437 1866

1804 buiten bedrijf tot 1832 1917 buiten bedrijf 1917 onttakeld 1975 afgebroken

Ondermolen van de polder Berkenwoude
De Berkenwoudsepolder werd al in de 15e eeuw bemalen door de Berkenwoudsche Lage Molen. Waarschijnlijk een wipmolen.

Rond 1723 werd deze wipmolen vervangen door de Berkenwoudse molen die via een voorboezem op de Hollandse IJssel water loosde.

In het kader van de Geoctrooieerde Vervening werd de molen in de periode van 1803-1813 buiten werking gesteld.

Eén van de molens van Berkenwoude had brandschade ten bedrage van f 164 door het in brand malen op 26 jan. 1842, bron: archief polder Alblasserdam inv.nr. 115 jaar 1843. Onbekend welke molen
Op 6 juli 1837 ook brandschade op een der molens, schade 538,25,
bron: MolenWereld 1998.3.58. Onbekend is welke molen

Een stoommachine met zuig- en perspomp werd geplaatst aan het uiteinde van de Berkenwoudsche Boezem. Het water werd via een nieuwe veenderijsluis op de IJssel uitgeslagen.
Na het verveningsdebacle raakten stoomgemaal en veenderijsluis buiten gebruik en maalde de molen als vanouds. Ook na vervanging van de in slechte staat verkerende oude sluis door de bruikklaar gemaakte veenderijsluis in 1866, liet de bemaling van de polder Berkenwoude nog zeer te wensen over. In de analen wordt ze in dit opzicht 'de geringste van al de polders in de Krimpenerwaard' genoemd.

In 1867 werd 80m landinwaarts een bovenmolen gebouwd, ten zo van de veenderijsluis die door een voorboezem met de sluis werd verbonden. Daarna functioneerden de boven- en benedenmolen goed.

De molen werd rond 1905 bewoond door de molenaar H. Groen en zijn gezin.
In 1917 is de molen onttakeld, er werd overgegaan op een zuiggasmotor.
Dit gemaal werd in de romp van de voormalige Berkenwoudsche bovenmolen geplaatst, die ook door de komst van dit gemaal zijn functie verloor.
Inmiddels is ook dit gemaal er niet meer maar de romp van de Berkenwoudse bovenmolen wel!
De ondermolen bleef nog een halve eeuw in gebruik als woning.
In 1975 moest de woning en de molenromp worden afgebroken, omdat er een fietspad gepland was.

Het achtkant werd na de sloop in 1971 opgeslagen op het terrein van de Prov. Waterstaat in Boskoop. Bij controle begin 2000 bleek het hout totaal verrot te zijn.

De fundering en wat halve meter hoge muurtjes zijn blijven staan. Ze deden jaren dienst als picknickplaats, tot er op 27 januari 2000 door onbekenden bij Joyriding met een rietmaaier in de Krimpenerwaard grote schade werd toegebracht aan de molenrestanten.

Het Hoogheemraadschap Krimpenerwaard is de eigenaar van de monumentale molenstomp, die een jaar eerder was gerestaureerd.
Momenteel zijn de onderdelen van de bovenbouw van deze molen nog steeds niet hergebruikt.

nog waarneembaar

Tegenover het noordwestelijke uiteinde van de Kleinwatering, ligt de fundering van deze molen nog. Een gedeelte veldmuren is nog aanwezig en is gerestaureerd in 1998.