Molen Eschmolen, Delden

Delden, Overijssel

was molenaar in 1783.
1)Hij trouwde op 18-09-1768 te Delden met Geertjen (Binnenveld) Koenderink.
2)Hij trouwde op 30-06-1796 te Delden met Johanna (Fleerhaar) Vlierhaar.
Reint overleed in 1805

De laatste molenaar was Derk Jan van den Berg, hij begon in 1907. Door de komst van de elektriciteit kreeg hij steeds minder te doen. In 1914 stopte Derk Jan van den Berg. De molen werd vanaf die tijd verhuurd voor opslag door de eigenaar de baron van Twickel. De molen was eigendom van de familie Wassenaar van Twickel.

Oorspronkelijk was het achtkant bedekt met houten schaliën. Tussen 1917 en 1924 werden de schaliën vervangen door een rietdek (zie prentbriefkaart uit 1917 op Allemolens en Ten Bruggencate-fiche uit 1924).

In maart 1934 brak de houten as waardoor de molen haar wiekenkruis verloor.
De romp van de molen werd op 28 juli 1959 getroffen door een brand.

Hier ligt nu het viaduct Molenesch.

Arnhemsche courant
29-07-1959

OUDE KORENMOLEN IN DELDEN AFGEBRAND
Gistermiddag is brand uitgebroken in een 17-e eeuwse korenmolen op de Deldener Esch te Delden. De houten en met riet bedekte molen brandde in enkele minuten als een fakkel. Een regen van vonken daalde neer op de provinciale weg Delden-Almelo, en zette ook het dorre gras in de omgeving in brand. Het verkeer moest enige tijd worden stilgelegd. In korte tijd was er van de molen weinig meer over. Met veel geraas stortte na ruim een half uur ook het houten skelet, waarin zich 'n honderden jaren oud molenrad (eveneens van hout) bevond, ineen.
Het gehele bouwsel ging verloren. De molen van Delden was eigendom van het kasteel Twickel. Hij werd in de 17e eeuw gebouwd en was vele tientallen jaren de enige in de omgeving. Reeds voor de oorlog stond de molen buiten gebruik. Tijdens een storm werden reeds de wieken afgerukt. De Stichting ”De Overijsselse Molen” heeft geruime tijd geleden al aangedrongen op restauratie van het historische bouwwerk. Juist dezer dagen zouden besprekingen van tussen de rentmeester van Twickel, het gemeentebestuur van Delden en de Molenstichting worden gevoerd om te komen tot herstel. Omtrent de oorzaak van de brand is nog niets bekend
Eén van de roeden is gebruikt als draagbalk voor het dak van de 'Twickelboerderij Loobosch'.
Na de brand handen de twee roeden maandenlang naast de molen te koop gelegen.

trivia
Derk Rouwhorst, inwoner van Delden heeft het initiatief opgepakt om Twickel en Delden weer compleet te maken door de molen opnieuw te bouwen.
Bron: Molenwereld 153.

Zie de website van de Stichting Eschmolen Delden. De planning is dat de nieuwe molen in 2017 kan malen.