Molen De Prins, Eibergen

Eibergen, Gelderland

Parallelweg - Beltrumseweg
Berkelland, Gelderland
Achterhoek en Liemers

sloop
geschiedenis
De molen was van E.A. Prins. Op de vm. molenplaats werd later een landbouwcoöperatie gevestigd, de A.B.T.B. (Aartsdiocesane Boeren en TuindersBond).

In 1907 kreeg de korenmolen een stoommachine-aandrijving. Op 2 december 1919 werd de molen aan de afdeling Eibergen-Rekken van de ABTB verkocht voor een bedrag van f 11.750,--. Nadat de molen in 1936 buiten bedrijf werd gesteld en het oostelijke deel op last van de pastoor niet bepleisterd mocht worden, volgde in 1940 de sloop.

In het kader van mijn in mijn bijna afgeronde boek over de spoorweggeschiedenis van Eibergen, waarin ik de directe omgeving van het spoorwegemplacement meeneem, kwam ik in het archief van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een stukje geschiedenis van deze molen tegen. Hendrik Odink, de plaatselijke historicus van voorheen, meende dat de molen in 1888 was gebouwd. Hij beweerde dit in het januari-nummer 1969 van de Gelders-Overijsselse Courant. Dit moet een drukfout zijn geweest (1868/1888). De molen stond er al voor 1881 toen de eerste grondplannen werden gemaakt voor de spoorlijn. Op die grondplannen staat de molen ingetekend.

Informatie van Paul J.H. van den Brand, 8 okt. 2014