Molen Boschmolen, Lichtenvoorde

Lichtenvoorde, Gelderland

Oost Gelre, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geplaatst
1925 onttakeld 1964 romp gesloopt
geschiedenis
De molen werd in 1910 overgebracht uit Winterswijk (daar genaamd De Klompsmolen). De eigenaar/molenaar was Willemsen. De molen stond aan de weg tussen Zieuwent en Lichtenvoorde.

In 1924 stond de ontwiekte romp nog geheel overeind.

Naast de molen was waarschijnlijk een stoomzagerij. De eerste eigenaar was Gerhardus Johannes Wiggers, die uit Groenlo kwam. Nadat hij op diverse plaatsen boerenknecht was geweest, leerde hij het molenaarsvak in Duitsland.

In 1912 werd het tijd voor een grondige opknapbeurt van de molen, maar Wiggers besloot de molen te verkopen aan Petrus Jacobus Willemsen. Hij bleef er zelf wel werken. Willemsen liet de molen herstellen, hierbij werd hout gebruikt dat afkomstig was van de oude RK Waterstaatskerk. Een andere as en een roede werd verkregen van de Walmolen in Doetinchem die intussen op machinaal malen was overgeschakeld.

In 1917 werd de zoon van Willemsen de nieuwe molenaar op de Boschmolen. Knecht werden achtereenvolgens Gerritsen en Aarnink. In 1925 werden de wieken verwijderd en schakelde men over op elektriciteit.

De romp bleef staan als silo tot 1964, toen werd alles gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe silo. In 2002 werd ook deze afgebroken, slechts een schuur herinnert nog aan de maalderij en de Boschmolen.
Bron: Fietsen in de Achterhoek.

De locatie is gebaseerd op de TK van 1927.