Molen Buikslotermeer, molen nr. 2 (2e), Buiksloot

Buiksloot, Noord-Holland

Buiksloot
bij de Slochterbrug
Waterland

Vijzel 1,58 m Ø

geschiedenis
In 1903 werd de molen voor ƒ 18.000 geheel nieuw herbouwd door de molenmakers W. en E. Poland. Hij kreeg toen een vlucht van 26,10 m en werd bemalen door de familie Jonker, ondermeer Cornelis Jonker.

De Waterlander, 24 mei 1913:
"Woensdagmorgen jl. ontdekte men in den molen van den heer Jonker, aan den Slochter een begin van brand, dat zich ernstig liet aanzien. Daar de man afwezig was, ging zijn vrouw hulp halen bij de buren. Deze waren spoedig ter plaatse en het mocht hun gelukken, met vereende krachten den brand meester te worden. Daar deze molen in de nabijheid van een kruitmagazijn staat en de wind zeer krachtig was, had dit brandje nog wel eens zeer gevaarlijk kunnen worden."

Tijdens de Waterlandse watersnoodramp van 1916 stond ook de Buikslotermeerpolder een tijdlang onder 5 meter water, doordat het omliggende polder-/zeewaterpeil boven de dijk uit was gekomen. Op 27 juni was de polder weer "droog".

In februari 1921 werd de molen voor ƒ 2611 voor afbraak verkocht aan de gebroeders De Boer uit Oostzaan. Met het sloopmateriaal werd in het waterschap De Weeren bij Schraard, ten NW van Bolsward molen de enige Friese binnenkruier De Wolkenkrabber of Greate Pier gebouwd, welke in 1951 werd gesloopt.

- Jaarboek Amstelodamum: 70-1978, blz. 386-388.
- N.H. Magazine: 1984 nummer 5, blz. 44-48.