Molen Polder Het Land der Zes Molens, Sein- of Windasmolen, Hoornaar

Hoornaar, Zuid-Holland

Hoornaar A (1) 338 Het gemeene Land van Arkel beneden de Zouwen

Roede 2331, Pot

1931 buiten bedrijf 1939 gesloopt

Polder Het Land der Zes Molens/Sein- of Windasmolen (1641 ha).

De molen bemaalde mede de polder 'Het Land der Zes Molens' (1641 ha.). Als bijnaam had deze molen de naam 'De Windasmolen' en stond aan de Schelluinse Vliet.

Er was al sprake van een molen in 1456

Door invoering van de dieselbemaling in 1932 kwam de molen buiten gebruik te staan en werd uiteindelijk gesloopt in 1939.

De reden om de windasmolen in 1939 te slopen was dat de molen na het vertrek van de laatste molenaar (Theunis van der Griend) gebruikt werd door zwervers als slaapplaats, en men was bang was voor escalatie (brand).
De sloop werd uitgevoerd de fa. Ottevanger uit Moerkapelle, waarbij men de de roeden d.mv. de vrachtauto uit de askop trok!
De bovenas werd boven de wateras gepositioneerd en liet men de bovenas op de wateras vallen, waardoor beide assen aan stukken lagen.
Bron: Jan den Besten.
Arie Hoek, 18 november 2007.

NB Op de kadasterkaart 1811-1832 staat deze molen vermeld als de 'Pijl Molen'. De noordelijker nog bestaande Scheiwijkse Molen staat erop als de 'Sein Molen'.

trivia

Op de bovenste foto: op de trap de laatste molenaar Theunis van der Griend; veel later de laatste beroepsmolenaar op de Oostmolen van Gorkum.
Jan den Besten, 17 november 2005.

Een anekdote en een mooi voorbeeld van de liefde voor natuur en de eigen leefomgeving, is het volgende gedicht dat mijn vader, (Arie van Den Dool destijds 28 jaar oud en woonachtig aan de Voordijk in Schelluinen) in 1939 schreef en aan de deur van de Seinmolen (de 2e watermolen vanaf de Appelmansheul) spijkerde. Net als Maarten Luther destijds deed in Wittenberg, als aanklacht tegen het feit dat door het polderbestuur was besloten die mooie Seinmolen zomaar af te breken omdat deze overbodig was geworden en al jaren lang niet meer goed onderhouden werd.

Bron: Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken – mei 1939.
Zoals we elders in dit blad melden zal een onbewoond staande molen van den polder ‘Het land der zes molens’ worden afgebroken, en toen onze correspondent maandag langs de ter dood veroordeelde kwam, bleek een stuk papier op de deur te zijn geplakt, waarop een natuurvriend in onderstaand gedicht zijn gedachten over de molen kenbaar maakt. Hier volgt het gedicht:

De molenklacht

O mensch, ligt thans bij u de plicht